Bolaget bor för trångt – måste köpa sitt hus

Ekerö bostäder hyr vanligtvis ut fastigheter åt andra. Nu har de egna lokalerna blivit för trånga – då köper bolaget sitt hus i stället för att hyra det.

  • Publicerad 01:15, 16 sep 2019

Det finns inte ens platser till våra nyanställda.

Kommunägda fastighetsbolaget Ekerö bostäder har i dag sitt kontor i den södra änden av industriområdet på Bryggavägen. Bolaget hyr bottenvåningen på 250 kvadrat av fastighetsägaren Bryggaladan.

Där sitter 16 medarbetare. Men det är trångt, väldigt trångt.

– Fyra boservicevärdar sitter helt bedrövligt trångt i ett och samma rum. Vi har även anställt en ekonomitrainee, en projektledare och en snickare, men det finns inte ens platser så att det räcker till för våra nyanställda, säger Ulf Bengtsson, tillförordnad vd på Ekerö bostäder.

Övervåningen står tom

Utrustning och funktioner som exempelvis kopiatorer och postsortering får stå i korridorerna.

– Vi kan inte ha det så. Det är helt ohållbart, säger Ulf Bengtsson.

Tidigare huserade kommunens fastighetskontor på husets övervåning, men de har numera flyttat ut. Därmed står övervåningen tom. Då väcktes idén om att köpa hela huset i stället.

– Det blev väldigt lämpligt att göra det. Vi sonderade lite efter andra alternativ, men det här var det bästa och ekonomiskt mest fördelaktiga, säger Ulf Bengtsson.

13,8 miljoner

Att kallhyra båda våningarna skulle kosta bolaget 1,2 miljoner kronor om året. Prislappen för hela huset är på 13,8 miljoner kronor, men att köpa upp hela huset blir billigare, 755 000 kronor om året i räntekostnader.

Ekerö bostäders styrelse har beslutat att köpa fastigheten och i ett ordförandeförslag föreslår kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) att kommunstyrelsen ska godkänna affären vid sitt nästa sammanträde.

En lantmäteriförrättning pågår för att stycka upp fastigheten, som i dag består av tre huskroppar. Först därefter kan fastighetsaffären träda i kraft.

– Det beräknas bli klart under vintern eller början av nästa år, säger Ulf Bengtsson.

Härligt engagemang när vi ber om åsikter

Krönika Ni läsare är faktiskt det bästa med det här jobbet. Det kan låta inställsamt, men är helt sant. Att göra en artikel, enkät eller krönika som väcker era reaktioner är stor del till att jag trivs så...tisdag 8/10 8:15

Trolleriföreställning på Barnens eget bibliotek

Nyheter När Kalle Nilsson fick i uppdrag av sin chef att göra en föreställning som går att förstå utan språk skapades trolleriföreställningen ”Illusionistens assistent”. Den 13 oktober går den att se på...tisdag 8/10 7:15

Sportigt häng när kyrkan bjuder på kvällsaktivitet

Nyheter En lördag per månad arrangerar Färingsö Församling olika event. Projektet ”Plattform Stenhamra” vänder sig till ungdomar som fyllt 15 år. Nästa gång erbjuds midnattsfotbollsturnering i...tisdag 8/10 6:15