Åkglädje. Warren Wanyoike och Jacktone Gitagiah kommer spendera mycket tid i Vårby gårds nya betongpark Ravinen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Böljande betong och sköna böjar – så bra är Vårby gårds nya skejtpark

Lagom till säsongens utomhusåkande står den äntligen klar: Vårby gårds nya betongpark. Ravinen. Södra Sidan har besökt den för att testa och prata med andra peppade åkare.

  • Publicerad 09:47, 19 maj 2017

Äntligen! När nyheten om att det skulle byggas en ny skatepark i Vårby gård började det spritta i tårna på Södra Sidans skateboardreporter. För det är ju inte direkt så att det finns ett överflöd av dem längst röda linjen – snarare tvärtom. Bor en i området och vill rulla runt i betongvågor har det oftast inneburit långa resor i kollektivtrafiken.

Men sedan en vecka står den klar – ett härligt böljande landskap av silkeslen betong, mitt i Vårbyravinen som också gett skateparken dess namn.

Parken, som är skapad Stockholm Subsurfers och den amerikanske skateparksdesignern Stefan Hauser, var tänkt att vara rolig för både nybörjare och erfarna åkare – och det har de lyckats med.

Utvecklande. ”Det är bra med parken för här kan vi lära oss mycket tricks. Kanske kan vi lära oss backflip”, säger Warren och Jacktone. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Ravinen. Staketet plockades nyligen bort, den officiella invigningen sker den 2 juni. Foto: Sara Ringström

Jag ska vara här hela dagen. Och imorgon. Och varje dag efter skolan.

Här finns allt från en trevlig minipool för den som tycker stora ramper är lite för läskigt, till en djuuup bowl med kaklad kant för den äkta kaliforniska bakgårdspoolskänslan. Att pumpa runt i parken är lätt och det finns mycket kul att göra på vägen: trappsteg i ett av poolens hörn och böjar av varierande höjd och svårighetsgrad.

Ny skatepark med pool byggs i Vårby gård

Och parken tycks redan vara en succé hos Vårbyborna. Antalet kids med kickbikes som strömmar in när skoldagen är slut på Vårbyskolan är närmast oändligt. Föräldrar njuter av solen på sittbänkarna och många förbipasserande stannar upp och spanar in åkandet.

Inlinesåkarna Warren Wanyoike och Jacktone Gitagiah, från Alby och Masmo, har redan hunnit vara här tre gånger sedan staketet plockades bort kring parken och tänker fortsätta komma hit.

– Jag ska vara här hela dagen. Och imorgon. Och varje dag efter skolan, säger Jacktone Gitangiah mellan två åk.

Undertecknad kan bara instämma.

Foto: Sara Ringström

Betyget:

PLUS: Lättåkt men utmanande. Inget för den som enbart åker street, men kul för alla andra. Stor variation på en ändå ganska begränsad yta. Närheten till dansbanan. Enda betongparken på södra röda linjen. Belysning för sena skejtkväll.

MINUS: Inte för att vara en surgubbe, men... föräldrar som vill att deras barn ska sparka boll, leka kull och åka rutchkana kanske kan ta med dem någon annanstans. Olycksrisken är stor när skejt- eller inlinesåkare i höga hastigheter samsas om samma utrymme som små barn.

INVIGNING: Den 2 juni klockan 15.00 invigs Ravinen officiellt med ett skate jam och liveband.

... Och här finns fler skejtparker på Röda linjen

Foto: Sara Ringström

Ängen i Bredäng:

Här snackar vi 100 procent street. Vill du glida runt i pooler har du nog roligare i Vårby gård, men vill du grinda loss på några av Stockholms bästa curbs (kanter) är Bredäng och Ängen ett hett tips. Under våren hålls även skateskola här varje regnfri torsdag, klockan 18-20.

Foto: Sara Ringström

Västerholmsstråket, Skärholmen:

Mellan parkourbanan, lekplatsen och buren för pannafotboll på Västerholmsstråket (mellan Vårberg och Skärholmen) ligger en liten streetskatepark inklämd. Den är konstigt planerad och lite svåråkt, men rolig att nöta tricks på eftersom den inte heller är särskilt välbesökt.

Foto: Sara Ringström

Alby folkhälsopark:

Här finns en pumptrack (en slags guppig bana avsedd främst för kickbikes) och ett gäng mindre ramper och rails. Den grova asfalten gör det svårt att åka skateboard där, men den som åker kickbike, inlines eller BMX kan säker ha roligt i Sveriges första folkhälsopark.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.