Bollhallens miljö kritiseras

En av Stockholms sämsta hallar. Så beskrivs Bollhallen i Tappström av Ekerö IK-ledaren Andreas Eibladh. – Tjejerna suckar när vi ska spela match där, säger han.

  • Publicerad 15:22, 18 feb 2019

Vi har spelat på dåliga golv, men ingen annanstans är det i närheten av samma dåliga skick som i Bollhallen.

Varje vecka besöker Närlundabon Andreas Eibladh Bollhallen i Tappström. Han är innebandyledare för Ekerö IK:s flicklag födda 2003-2004 och 2005. Besöken i hallen är inte speciellt trevliga, vittnar han själv och tjejerna om.

– Det man direkt kan se är att det är så otroligt dåligt underhållet. Toaletterna är risiga, inga tjejer vill gå på toaletterna över huvud taget och inte duscha heller, säger Andreas Eibladh.

Han reagerar även på standarden när det gäller själva idrottsytan.

– Det är fuktskador i golvet som ploppar upp titt som tätt. Sargen faller hela tiden som ett korthus. Det bidrar till en otroligt dålig upplevelse generellt. När föräldrar ska sätta sig och titta på matcher är det dåliga sittytor. Få platser på läktaren kan man se hela planen ifrån, säger han.

Andreas Eibladhs lag har spelat på flera andra platser runt om i länet som håller betydligt högre standard.

– Spelmässigt är golvet i extremt dåligt skick. Ett av Stockholms sämsta innebandygolv. Vi har spelat på dåliga golv, men ingen annanstans är det i närheten av samma dåliga skick som i Bollhallen, säger han.

Farlig halka

Halkan på golvet ställer till det för spelarna och skapar farliga situationer, menar Andreas Eibladh.

– På träningarna kan vi inte ta full fart i våra övningar. Det sänker tempot och ökar skaderisken hos spelare som lätt halkar i sarghörn. I matcher blir det ofta skador just i närkamper där man försöker bromsa in, men glider in i spelare i stället och kan skada fler. Det blir lätt blåmärken, speciellt i de äldre lagen, säger han.

Att välkomna in motståndare i hallen är förenat med viss känsla av skam, känner Andreas Eibaldh. Han vittnar om att flera andra föräldrar bär på samma känslor kring hallen.

– Absolut! Framför allt har vi föräldrar som sätter sig vid nedre bänken för sarguppbyggning. Senaste matchen välte den en bra bit över tio gånger. Det blir ganska allvarligt när domaren behöver blåsa av för att resa upp sargen, då förlorar matchen hela sitt tempo, säger han.

Kommunen är medveten om standaren på Bollhallen.

– Lokalen är väldigt sliten och jättegammal. Jag har sagt det tidigare att det är ett mirakel att den står upp. Det får vi tacka våra brukare för. Det är ett vanligt slitage och den har stått länge. Vi måste fräscha upp interiören, säger Magnus Ljung från kultur- och fritidsförvaltningen.

Går ändå att spela

Dock är det inte ett högprioriterat ärende att åtgärda.

– Det går att spela boll i hallen fortfarande. Det är inte så att jag kan gå till fastighetskontoret och sno pengar från ett äldreboende eller HVB-hem för en reinvestering, säger han.

För att utreda vilka åtgärder som kan bli aktuellt för kommande års budget gör kommunen en kontroll av lokalen.

– Då är det för investeringar 2020, säger Magnus Ljung.

Kommunen har provat olika typer av städning för att komma till rätta med den halka som Andreas Eibladh beskriver. Alla är dock inte av samma åsikt.

– Vissa ledare tycker att det är väldigt halt och vissa ledare tycker att det har blivit mycket bättre. Det är jättesvårt att tolka, säger Magnus Ljung.

Vissa förbättringar är gjorda menar han.

– Vi har gjort friktionsmätning med den föregående städmetoden och den vi har nu. Det är bättre friktion, men inte bra friktion. Det är ett slitet ytskikt där vi förmodligen har haft väldigt mycket fukt underifrån och väldigt mycket ventilation ovanifrån. Det tär tydligen på ytskiktet, säger Magnus Ljung.

Så sent som i höstas var Bollhallen tillfälligt avstängd och matcher inställda i hallen och kommunen planerar för kommande åtgärder.

– Vi äskar medel för 2020 och då går det upp i budgeten i november. Underlaget för reinvesteringen skulle jag gissa att vi är klara med i augusti. Sedan är det ett politiskt beslut hur mycket pengar som ska läggas på det. Underlaget blir ett slags konsekvensanalys, säger Magnus Ljung.

Andra idrottshallar och ­gymnastiksalar i kommunen

Mälaröhallen

Tappströms bollhall

Stenhamraskolan

Tappströmsskolan

Uppgårdskolan

Munsö skola

Färentuna skola

Träkvista skola

Närlunda skola

Ekebyhovskolan

Sundby skola

Drottningholms skola

Sanduddens skola

Skå skola

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15