KANOTER. Även Bollstanäs scoutkårs cirka 20 kanoter har lappats. Men nu säger kommunen sig vara beredd att diskutera en lösning för kårens kanoter. Foto: Privat

Bollstanäs scoutkår vill ha kvar kanoterna vid Norrviken

Förra veckan skrev Vi i Väsby att 80 båtar lappats vid Norrviken i Bollstanäs och måste flyttas senast 23 april. Nu har både Bollstanäs scoutkår och Bollstanäs Egnahemsförening reagerat på kommunens "p-båtar". Om beslutet kvarstår måste scouterna flytta ett 20-tal kanoter.

  • Publicerad 08:26, 12 apr 2019

Vi är angelägna att lösa situationen för scoutkåren.

Ett 80-tal båtar i varierande skick på Bollstanäs strand försågs i slutet av mars med stora orangea lappar med uppmaningen: "Den här båten måste flyttas". Detta sedan en privatperson irriterat sig på att gamla båtar låg upplagda på kommunens mark och gjort en anmälan om "ovårdad fastighet" till kommunens bygglovsenhet.

Även Bollstanäs scoutkårs runt 20 kanoter hade lappats.

– Det stämmer. Vi har fått en lapp på våra kanoter som vi förvarar nere vid Norrviken, säger Tomas Kyletoft, ordförande i Bollstanäs scoutkår och fortsätter:

– Om det visar sig att vi måste flytta våra kanoter kommer vi att ta dessa till vår stuga på Gamla vägen. Att varje gång scouterna ska paddla frakta ned kanoterna blir en extra uppgift för våra ledare, och kommer klart bli ett försvårande inslag i vår verksamhet, säger han.

Möjlighet till ordnad båtuppställningslösning

Men nu behöver det inte gå så illa. Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande, skriver i ett svar på ett brev till kommunen att "det nog har gått lite väl fort". Han ser som en möjlighet att ha någon slags ordnad båtuppställningslösning.

– Vi är angelägna att lösa situationen för scoutkåren och hoppas komma fram till en lösning som passar bägge parter, säger Fredrik Josefsson på kontoret för samhällsbyggnad.

Bollstanäs Egnahemsförening vill ha lösning

Bollstanäs Egnahemsförening hade ett möte med kommunen i höstas där man diskuterade att rensa bort förfallna båtar som legat på kommunens mark vid stranden i många år. När sedan kommunen beslutade att ta bort alla båtar, samt på sikt även de bryggor som ligger på kommunens mark utan tillstånd, tyckte BEF att kommunen gått för långt.

– Vi vill starta en dialog med kommunen för att skapa en långsiktig lösning. Denna ska innehålla möjlighet för boende och föreningar i området att ha båtar i Norrviken med möjlighet till förvaring på platser som ligger nära sjön, skriver BEF:s styrelse genom ordförande Lennart Jonsson.

Ingen rättighet att förvara privat egendom på marken

Och kommunen har lyssnat.

– Vi för en dialog med Bollstanäs egnahemsförening och vi kan förstår att de reagerar negativt på kommunens hantering. Men det måste förtydligas att marken enligt nuvarande detaljplan ska vara tillgänglig för allmänheten, att förvara privat egendom på marken kan inte ses som en rättighet som fastigheterna kring Norrviken har, säger Fredrik Josefsson.  

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt