NEDLAGT. Det blir ingen förundersökning om olaga hot efter bombattrappen som placerats på moskén vid Medborgarplatsen. Foto: Stockholms Moské/Jonatan Bylars

Bombhot mot moské utreds inte

Det kommer inte inledas någon förundersökning om olaga hot efter att en bombattrapp placerats på Stockholms Moské. Detta eftersom det snarare är att betrakta som ett "busstreck", enligt polisen.

  • Publicerad 15:02, 24 sep 2018

Det var tidigt under söndagsmorgonen som besökare till moskén vid Medborgarplatsen upptäckte ett bombliknande föremål på grinden till huset. Polisen kunde konstatera att föremålet inte var någon riktig bomb utan en attrapp, som avlägsnades.

Under gårdagen gick polisen ut med att händelsen rubricerades som olaga hot. Men i dag meddelar Thomas Järnkrok, förundersökningsledare, att någon förundersökning varken har eller kommer att inledas.

– Det rörde sig i princip om två cigarettändare och en kinapuff som tejpats upp på dörren. Det var ingen bomb, utan snarare ett busstreck. Initialt skrevs en anmälan om olaga hot men vi hade inga spaningsuppslag, det finns inga kameror som kan visa vad som skett, och även om vi skulle göra en teknisk undersökning och söka efter DNA på tändarna binder det fortfarande ingen vid själva brottet att sätta upp dem.

Hade det varit någon skillnad om det varit en riktig bomb?

– Då är det ett betydligt grövre brott som man måste ta allvarligare på. Då hade det varit värt att söka efter fingeravtryck, man hade också kunnat försöka spåra gärningspersonen via sprängämnet och så vidare. Men i det här fallet fanns ju inget sprängämne.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholms Moské gick igår ut med ett pressmeddelande där man bland annat hänvisade till tidigare skadegörelse och hot mot församlingen, samt texten: "Vi förväntar oss att ansvariga myndigheter och politiker skall ta sitt ansvar och skydda religionsfriheten på riktigt. Vi hoppas också att ansvariga myndigheter tillsätter resurser och går till botten med alla de återkommande angrepp moskéerna utsätts för".

Hur ser du på vilka signaler det sänder ut att ni inte utreder detta vidare?

– Någonstans måste vi dra en gräns för vad vi ska lägga våra resurser på, jag kan inte se något direkt samband mellan det här och tidigare incidenter. I det här fallet var det ingen polis på plats som tyckte att det var något att lägga kraft på överhuvudtaget. Ur ett större perspektiv är det naturligtvis viktigt att se och kartlägga mönster och hot, men det gör Säpo.

Moskén vill ha kameror efter naziklotter

Moskén har tidigare varit utsatt för skadegörelse av olika slag, under 2017 klottrades den ned hela 22 gånger – varav hakkors fanns med vid tre tillfällen. Något som upprepades i januari i år.