Kyrkan låser dörrarna under gudstjänst - men det finns en väg in. Foto: Janders/Wikipedia

Bönar och ber: Släpp in mig i Danderyds kyrka!

Under förra veckan hörde en person av sig till Danderyds Nyheter och berättade att han blir utelåst från Danderyds kyrka när han kommer sent till gudstjänsten. Vi kollade med församlingen vad som gäller.

  • Publicerad 11:53, 8 feb 2018

Personen som kontaktat redaktionen har kommit sent till gudstjänsten två gånger: "Första gången trodde jag det var ett misstag, men söndagen den 4 januari var det samma visa. Jag försökte komma in i kyrkan sedan gudstjänsten tagit sin början. Men alla dörrar var reglade".

Men stämmer det att kyrkan, likt en principfast lärare, låser dörren? Vi kollade och fick svar.

Danderyds kyrka har under den senaste tiden varit mitt uppe i en byggprocess. Detta har medfört att det har blivit ändring i kyrkans rutiner.

– Vi har precis byggt en sidoentré som ett komplement till den vanliga huvudingången. Så nu är det bättre anpassat för äldre, handikappade och barn, säger kyrkohedern Staffan Hellgren.

Finns en väg in

Nu under vintern försöker kyrkan spara på energi, och därför används numera främst sidoentrén, som utgörs av en sluss, när besökare ska ta sig i kyrkan. På så sätt bevaras mer värme inuti kyrkan.

– Vid sidoentrén finns det ett kapprum där man kan hänga av sig sina saker och tillhörigheter, vilket gör att vi måste låsa dörrarna när gudstjänsten startar, säger Staffan Hellgren.

Men han poängterar också att det ska finns en annan väg in till kyrkan om man är sen till gudstjänsten. Den vanliga huvudentrén.

– Men vi får verkligen be om ursäkt om folk har missat gudstjänster. Vi ska bli bättre på att sätta dit en tydlig skylt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Politiska majoriteten bojkottar debattkväll med Danderydsborna

Nyheter "Signalerar väldigt tydligt" Imorgon tisdag är det debattkväll om framkomlighet och miljö i Danderyd. Samtliga partier är inbjudna men nu väljer politiska majoriteten i Danderyd att bojkotta kvällen.måndag 21/5 12:52