Efter mycket om och men fick det bli gupp på vägen. Foto: Lotten Engbom

Bonde stoppade farthinder på Löttingevägen

Löttingevägen skulle smalnas av för att minska farten på vägen. Men vägen fick breddas igen efter att en lantbrukare fick problem att ta sig fram med sina maskiner.

  • Publicerad 14:48, 8 nov 2019

Boende vid Löttingevägen i Täby har nog blivit lite förvirrade av senaste tidens byggande. Utredningar visade att bilister höll en allt för hög hastighet på vägen och åtgärder skulle till.

Kommunen startade då arbetet med att bygga en refug och smalna av Löttingevägen.

– Vi ville smalna av vägen för att få ner hastigheten, en dubbelsidig avsmalning som det heter, säger Aleksandar Obrenovic, trafikingenjör på Täby kommun.

För smal väg

Men efter att NCC startat bygget och smalnat av vägen fick de ny information. Problemet nu var att en lantbrukare som använder vägen inte kom fram med sina maskiner då vägen helt enkelt var för smal.

– Lantbrukaren kunde inte köra emellan där. Vi hade först inte fått den informationen, och jag har aldrig haft det problemet tidigare, säger Aleksandar Obrenovic.

Men kommunen fick då ta bort avsmalningen igen och börja om. Arbetet med refugen och avsmalningarna var inte helt färdigbyggda. Kommunen uppskattar att det kostat runt hundra tusen kronor, med material och arbete.

– Naturligtvis var det onödigt, men hade vi vetat om problemet för lantbrukarna hade vi gjort på ett annat sätt direkt, säger Aleksandar Obrenovic.

Gupp ska minska hastigheten

Istället för en avsmalning av vägen har man istället byggt gupp, eller så kallade busskuddar, på platsen. Vilket inte heller var den bästa lösningen, menar Aleksandar Obrenovic.

– Det är ju inte så bra att man bara bygger gupp i hela Täby. Vi försöker få bättre flöden genom att bygga annat, säger han.

Vid korsningen Domarringsvägen och Löttingevägen har man även byggt så kallade platågupp för att minska farten och för att göra vägen mer säker.

Nu ska markeringar målas på asfalten, skyltar ska sättas upp och i dagarna förväntas allt stå klart.

Vallentunafotograf kan vinna VM-guld i bröllopsfoto

Nyheter Tävlar med bild tagen med drönare Efter ett SM-guld är det nu dags för John Hellström att ta sig an nästa stora utmaning: VM-finalen i fotografi. I förra veckan blev det klart att han är en av de tio bästa bröllopsfotograferna i...måndag 27/1 12:10

Återkommande skadegörelse av bäverdämmet

Nyheter "Vi ska sätta upp en skylt" Bäverdämmet vid Efraimsbergsvägen och Löttingevägen har förstörts igen. Nu sätter kommunen in åtgärder i form av information.måndag 27/1 11:35
Stockholm Direkt