Bäst. Grisgården Strömsnäs Gård var bäst 2016 tack vare Christer Hylander och Josefine Ingvast. Foto: Daniel Sjöberg

Bonden som har gris i blodet

Att Christer Hylander är Sveriges bäste grisbonde är kanske inte så överraskande. Han har nämligen gris i blodet. Bildligt såväl som bokstavligt talat.

  • Publicerad 10:55, 22 jun 2017

Vi tar inte i hand när vi träffas utanför Strömsnäs Gård. Christer Hylander räcker fram en försiktig näve och så snuddar knogarna vid varandra.

– Jag får inte använda händerna på två månader, säger han.

Förklaringen syns knappt, men ändå tydligt, under overallen. Där sitter bandaget som visar att Christer är nyopererad.

– Min aortaklaff pajade. Så jag har fått en ny nu. Jag har fått en klaff från en gris.

Gris i jobbet och gris i livet. Christer Hylander har sysslat med grisar sedan slutet av 1980-talet.

Till en början var det i liten skala, men det växte och 2005 kom Josefine Ingvast till gården som också byggdes om i samband med det och då tog det fart på allvar.

Sveriges bästa grisgård

Det var början på det som nu har blivit Sveriges bästa grisgård enligt topplistan för 2016 som publicerades den 22 maj 2017 i samband med Grisföretagarnas årsstämma i Kolmården.

– Vi har legat på tio i topp ända sedan 2005. Men vi har aldrig legat på första plats tidigare.

– Det är så små marginaler. Vi var trea förra året, men det är klart att det är ett kvitto på att vi gör rätt, säger Josefine Ingvast.

Okonventionella

En anledning till att Strömsnäs Gård är bäst är att de har vågat gå i bräschen. 2013 skrev tidningen Svea Jord och Skog om hur Christer och Josefine börjat med att vaccinera sina grisar i stället för att kastrera dem trots att det var tre år till dess att förbudet mot kastrering skulle träda i kraft.

– Vi har väl vågat vara lite okonventionella här, säger Christer.

Det sker ingen kommersiell slakt på gården utan Strömsnäs säljer grisar, runt 350 stycken i månaden. I dagsläget finns det runt 2 500 grisar på gården och alla nya föds där.

– Det är en ganska normal besättning, slår Josefine fast.

Som alltid med köttbranschen finns det en sida som väcker starka känslor. Just att djur slaktas för att bli mat.

– Vi är glada för att folk har fått upp ögonen för det svenska grisköttet, med den låga antibiotikaanvändningen och den djurhållning vi har här, säger Christer Hylander.

– Jag kan tycka att folk har tappat greppet om sitt ursprung lite. Vi kommer ju från ett bondesamhälle, säger Josefine Ingvast.

Bra med hårda regler

Att det är hårda regler gällande grishållningen i Sverige är bra, menar Christer Hylander.

– Det tråkiga är att den här ökningen av köttkonsumtionen som har skett är av importerat kött som är uppfött på ett sätt som är förbjudet i Sverige. De allra flesta privatpersoner är ju medvetna om detta och väljer svenskt kött. Däremot landsting och kommuner, där är det fortfarande priset som gäller, säger han.

– Hur omoraliskt som helst.

Slaktgris 2016

Här är kategorierna som mättes när Strömsnäs Gård blev årets grisbonde.

Tillväxt.

Foderförbrukning.

Klassning.

Dödlighet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19