Gallerister. Eleonor Haking och Gustaf Helin har startat galleri ute på landsbygden. Foto: ROLF ANDERSSON

Böndernas extraknäck: Allt förutom jordbruk

Allt fler bönder vill ha fler ben att stå på förutom jordbruket. I Vallentuna finns hästbönder som startat galleri, restaurerar gamla slädar och en bondgård med kor som driver kafé.

  • Publicerad 18:20, 22 jan 2017

Islandshästarna springer fritt till hagen. Eleonor Haking och hennes pojkvän Gustaf Helin på Husbyöhns Islandshästgård i Markim manar på de äldre, lugnare hästarna, medan de yngre kör i full galopp. Men gården består inte bara av hästskötsel. Nyligen har de två öppnat ett konstgalleri på höloftet.

– Det är jätteroligt, konsten har varit ett stort intresse, säger Eleonor.

I den första utställningen var det egna tavlor som hängde. Mycket hästar, landskap och djur.

– Vi bor mitt i en guldgruva, det finns så gott om motiv här.

Eleonor menar att det är en trend bland lantbrukare att hitta fler ben att stå på. I Husbyöhns fall innebär det att arrangera hästtävlingar och att visa upp och restaurera gamla vagnar och slädar.

– Vi har massor av planer, säger Eleonor.

Slädtur. Eleonor och hennes pappa Peter samlar på gamla vagnar och slädar som de rustar upp. Foto: ROLF ANDERSSON

En bit från islandshästgården, vid Lindholmen, ligger Granby Gård där man bland annat odlar vallfoder och föder upp kor och tjurar som blir till mat. Här driver Lise Nelzen Hökeriet, en butik, servering och mötesplats. Här säljs förutom produkter från gården även ostar från hyllade Löfsta Herrgårdsmejeri som ligger någon mil bort.

– Jag vill lyfta den svenska landsbygden. Jag har upplevt en stor efterfrågan från storstadsbor, de vill lära mer om villkoren för lantbrukare, säger Lise.

Hökeriets besökare är inte bara från Stockholm utan även från andra länder. Hökeriet ordnar också guidade turer till fornlämningar, till exempel Granbyhällen.

– Vi har det senaste året utvecklat gårdsköttförsäljningen med korv och hamburgare.

Intresset för att sprida kunskap om jordbruk och matproduktion har lett till att Hökeriet även håller föredrag om biodling.

Mycket jobb

Att öppna Hökeriet var inte gjort i en handvändning, berättar Lise.

– Det var lite annorlunda att starta här än om jag öppnat Hökeriet i Vallentuna centrum. Där hade det varit att bara flytta in i en lokal. Här fick vi bygga om den gamla mangelstugan, och brädorna kommer från granar som växt på gården. Det är ju i och för sig det som gör det så speciellt.

Egen firma. Lise Nilzén driver Hökeriet på familjens gård. Foto: ROLF ANDERSSON

En rapport från Jordbruksverket visar att antalet lantbrukare som startat sidoverksamheter ökat från 13 415 år 2003, till 24 524 tio år senare. Och under samma tidsperiod har det totala antalet lantbrukare sjunkit från cirka 96 000 till 67 000.

– Det poppar upp gårdsförsäljning och butiker, och det är rätt många som jobbar med turism, förädling av livsmedel, energiproduktion och entreprenad som snöröjning och grävjobb, eller att köra timmer, säger Jan Lorentzson på LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Kräver nytänk

Men LRF:s grundinställning är att man ska kunna leva på sitt jordbruk.

– Vi vill att livsmedel och skogsproduktion ska bära sig, men samtidigt, för att man ska kunna bo och leva på landsbygden krävs ofta att man gör en breddning av verksamheten eller skaffar ett annat jobb.

Men det är inte alla bönder som trivs med att tänka nytt.

– Nej, det krävs en del, det är inte den traditionella bonden som man tänkte på förr, med lantmännen-mössa och timotejstrå i mungipan. Det är mycket affärsmässighet i det här, säger Jan Lorentzon.

Basen. Hästarna utgör bas på Husbyöhns gård, i form av inackorderingsstall. Foto: ROLF ANDERSSON

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera hushåll i Gribbylund saknar ström

Nyheter "Kan dröja två till tre timmar innan strömmen är tillbaka" 170 hushåll i Gribbylund i Täby saknar ström efter ett större strömavbrott i kommunen.tisdag 19/2 14:10

De gör journalistik om livet i Täbys skolkorridorer

Nyheter Eleverna satsar på hyperlokala nyheter Redaktionen på Åva gymnasiums skoltidning satsar på lokala historier och gemenskap mellan klasser. Nu vill de vinna pris för sin journalistik – igen.tisdag 19/2 11:54