Studenter. Hanna Monserrat Forssén och Isabella Stormbom har själva en begränsad budget, men tror att många väljer att äta ute oftare på grund av att det öppnat fler ställen i mellan-prisklassen. Foto: Linda Gren

Boom för fin snabbmat

Det går bra för restaurangbranschen just nu och speciellt för snabbmatsställena, enligt Statistiska centralbyråns senaste mätning. Några som känner av medvinden är ägarna till Babas burgers i Högdalen.

  • Publicerad 16:41, 17 jan 2018

Statistiska centralbyrån kommer varje månad med ett restaurangindex som visar omsättningsutvecklingen i branschen. Nyligen publicerade de resultaten från november förra året och de visar att restaurangernas omsättning ökade med 5,5 procent under november 2017, jämfört med samma månad året innan.

Speciellt bra gick det för snabbmatsrestaurangerna som ökade med 7,1 procent.

SCB skriver att omsättningstillväxten i volym varit svag eller negativ de senaste månaderna men att de preliminära siffrorna från november nu tyder på en kraftig tillväxt. Totalt sett hade restaurangbranschen en större omsättning under januari-november 2017 än under samma period 2016.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några som märkt av medvinden är ägarna till Babas burgers i Högdalen. Mohamed Khalifi och Laurent Basho tog över Babas 2016 och de säger att deras försäljning pekat stadigt uppåt sedan dess.

– Vår omsättning ökar hela tiden. När vi tog över var det lugnt på måndagar och tisdagar, nu är det mycket folk här, säger Laurent Basho och tittar sig omkring i restaurangen.

Det är inte fullt, men kommer och går kunder hela tiden, just den här tidiga måndagskvällen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Laurent Basho förklarar uppåtkurvan med att de gjort flera förändringar i menyn sedan de tog över restaurangen och att de jobbat mycket med marknadsföring och att synas på lokala events, till exempel i skateparken ett stenkast därifrån. Förutom restaurangen i Högdalen har de två foodtrucks och i sommar öppnar de ett nytt ställe i Nacka forum.

Högdalenbon Isabella Stormbom och kompisen Hanna Monserrat Forssén ska precis hugga in på sina vegetariska burgare. De är själva studenter och har en begränsad budget, men tycker att de känner av en generell trend att folk blir allt mer benägna att lägga pengar på att äta ute.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tror att det dels beror på att det öppnat fler ställen i en mellan-prisklass, att det blivit mer populärt med snabbmat. Det känns inte lika allvarligt att äta på såna ställen som att boka bord på en fancy restaurang, säger Hanna Monserrat Forssén.

Isabella Stormbom nickar instämmande.

– Jag tycker att det är kul att det öppnat mer ställen utanför stan också, säger hon.

Mahmoud Alnfous och Saad Bacho Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Amfiteater i Söderort ska rustas för miljoner

Nyheter Ska bli stadspark Den bortglömda Teaterparken i Hägersten ska rustas och lyftas och bli stadspark.fredag 25/5 12:19

Ny strömstation byggs vid Magelungen

Nyheter Så här ska bygget se ut En ny, stor strömstation kan byggas norr om sjön Magelungen. Den behövs för att säkra elförsörjningen i Söderort, enligt staden.fredag 25/5 11:25