Nya kartor. Kommunen har pekat ut ett område i Östra Skogås som ska kallas för Drevviksstrand. Foto: Mostphotos/Huddinge kommun

Bor du i Drevviksstrand? - Nu får Skogås ny karta med gammalt namn

Välkommen till Drevviksstrand! I måndags beslutade natur- och byggnadsnämnden att ta tillbaka det gamla namnet för östra Skogås. Historiens längsta utredning av ett medborgarförslag i Huddinge ser nu ut att vara avgjord.

  • Publicerad 14:49, 4 okt 2016

– Det här ärendet har varit en långkörare. Äntligen kan vi gå vidare, med möjligheten att införa Drevviksstrand som ett områdesnamn, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

2009 skrev 600 Skogåsbor på ett upprop att återinföra namnet Drevviksstrand för östra Skogås. Det historiska namnet skulle höja områdets status, menade stolta villaägare vid Drevviken.

LÄS OCKSÅ: Striden om namnet inte över - östra Skogås eller Drevviksstrand?

2012 lämnades ett medborgarförslag in till kommunen om att återinföra namnet. Enligt de tre förslagsställarna, alla aktiva i Drevvikenpartiet, hette området Drevviksstrand långt innan det fick namnet Skogås.

"Ett vackert namn"

Men kommunen avvisade förslaget. Beslut om postort och traktnamn fattas av statliga Lantmäteriet och inte av kommunen, var svaret då. Dessutom var kommunens inställning mer konservativ - ”god ortnamnssed” innebär att namn inte ändras hur som helst.

– Det tycker vi fortfarande. Men nu har vi hittat en möjlighet att återinföra ett historiskt namn som ett komplement till östra Skogås, genom att införa det som ett områdesnamn, säger Ottosson och fortsätter:

– Det främsta skälet är att Drevikkstrand har en bättre historisk förankring än östra Skogås. Det är dessutom ett vackert namn och tidigare namninsamlingar visar att det finns ett stöd hos boende.

Införandet av Drevviksstrand som områdesnamn innebär att kommunen uppdaterar sina kartor. Det kan i sin tur resultera att Trafikverket tar upp namnet i sin skyltning. SL kan också komma att införa namnet på en hållplats.

Segregering?

Men alla i Skogås är inte övertygande. När villaägare satte upp egna skyltar vid badplatserna väcktes kritiska röster som såg ett behov av ett gemensamt namn för Skogås - på båda sidor av järnvägen.

Ottosson tycker att det argumentet missar målet.

– Vi lever redan idag med olika namn som är geografiskt indelande, som i så fall också skapar en delning. Namnen Östra och Västra Skogås är i så fall lika exkluderande som Drevviksstrand.

Att ta tillbaka historiska lokala områdesnamn kan stärka den lokala identiteten, menar Ottosson.

– Men det blir upp till Skogåsborna själva hur namnet ska användas.

LÄS OCKSÅ: Namnet Drevviksstrand för östra Skogås prövas på nytt

Lokaltidningen Södra Sidan

VAD TYCKER DU? Följ oss på facebook och var med i diskussionen!

Välkommen till Drevviksstrand...

Här är kommunens nya förslag.

Ortsnamn hos lantmäteriet ger idag träffen Drevviksstrand enligt kartan ovan.