Smyckat. Den övervuxna tomten med det lilla hönshuset har bonats och blivit ett hem för Niclas Kreüger och Ingela Lindberg. Foto: Claudio Britos

Bor i övergivet hönshus – nu tvingas de flytta

När okända personer började synas inne på den gamla ödetomten i Sjödalen blev grannarna oroliga. Det slutade med polisanmälan och löfte från kommunen att köra bort dem. HuddingeDirekt har träffat de hemlösa som bor där, Ingela och Niclas.

  • Publicerad 09:50, 22 aug 2019

Den söta doften av mogna äpplen ligger tung mellan villorna på Apelvägen. Där villagatan övergår i ett koloniområde på höger sida och Storängens industriområde på vänster sida letar sig en uppklippt stig in i buskaget.

Små planteringar kantar grusstigen upp till det gamla hönshuset mellan fruktträd och bärbuskar.

För ett år sen var tomten övervuxen och obebodd. Det var innan Ingela Lindberg och Niclas Kreüger flyttade in.

Ingela och Niclas är tekniskt sett hemlösa. Men sedan de bosatte sig i Sjödalen känner de sig hemma.

– Det här är vårt hem, säger Niclas och visar oss in i det lilla huset.

Begränsad boyta

Det kan inte vara mer än tolv kvadrat men de har lyckats klämma in en soffa, en säng, en liten kokplatta och en hel del tillhörigheter. På taket sitter en liten solcellsplatta. Resten av elen de behöver kommer från bilbatterier.

Problemet är att huset inte tillhör dem. Det ägs av Huddinge kommun och har länge varit öde. I lagens mening har de inte rätt att bosätta sig på tomten. Det har polisen gjort klart för dem vid ett par tillfällen och Huddinge kommun jobbar enligt tidningen Mitt i på att avhysa dem.

LINDSTEDT: Även "skumma typer” förtjänar ett lyssnande öra

– Jag vet att man inte bara kan flytta in i ett hus hur som helst. Om jag inte hade brytt mig om det hade vi ju bara flyttat in i det stora huset intill, men här gör jag minst skada. Hönshuset var igenvuxet och höll på att förfalla. Men folk unnar en väl inte det, berättar Ingela.

Missbruksproblem

Både Ingela och Niclas har tidigare haft problem med missbruk och småkriminalitet.

– Jag fick veta att jag har ADHD när jag var tonåring. Jag är bipolär också. Drogerna blev som självmedicinering, jag blev lugn, säger Niclas.

När man har hängt med missbrukare och kriminella hela livet så har man ingenting att gå tillbaka till. Jag vet inget annat än att knarka egentligen, har inte haft mycket jobb eller vanligt socialt liv. Jag behöver vägledning.

Upphittat. Det mesta av Ingela och Niclas ägodelar är hittat i olika sopcontainrar och grovsopsrum. Ett exempel är den tolvsträngade akustiska gitarr (med sex strängar) som Niclas komponerar låtar på. Foto: Claudio Britos

Han har tidigare i sitt liv bott på gatan i perioder och i husvagnar och andra tillfälliga lösningar. Nu får han utskriven medicin för sina psykiska problem och lyckas hålla sig ren, berättar han. Men det är svårt att anpassa sig till ett vanligt liv.

– När man har hängt med missbrukare och kriminella hela livet så har man ingenting att gå tillbaka till. Jag vet inget annat än att knarka egentligen, har inte haft mycket jobb eller vanligt socialt liv. Jag behöver vägledning, säger Niclas.

Bodde i friggebod

Ingela lämnade missbruket bakom sig när hon flyttade från Eskilstuna, säger hon. I Stockholmsområdet bodde hon först med en pojkvän och fick jobb på ett hemtjänstföretag. När det tog slut med pojkvännen fick hon bo kvar i en friggebod. Men en dag brann det och Ingela hamnade på gatan.

Efter det blev det svårt att behålla jobbet och 2017 sa hon upp sig när arbetsgivaren inte längre gav henne några timmar.

– Sen har jag bott i husvagn och hos mitt ex ex… Jag har flyttat runt överallt.

Svårt hitta jobb utan bostad

Hon har gjort försök att hitta jobb, men det har varit svårt utan fast boende. Hon har under perioder fått försörjningsstöd från kommunen. Senaste utbetalningen var i våras.

Men sist hon sökte fick hon avslag. Kommunen ville ha mer bevis på att hon inte har tillgångar i andra banker och krävde att hon aktivt sökte jobb.

– Jag har brutit armen så jag kan inte arbeta. Det har jag fått ett intyg från läkaren om, att jag är sjukskriven.

Men enligt kommunen borde inte den skadade armen göra så att Ingela inte kan söka arbete.

Doris. ”Världens snällaste hund” Doris patrullerar mellan blommor och bärbuskar på den lilla tomten. Foto: Claudio Britos

Vart ska vi ta det? Vi har ju ingenting utöver detta. Får bli en koja i skogen eller något.

Förra sommaren hittade Ingela och Niclas ödehuset i Sjödalen. De bodde där i mer än ett halvår utan att ”bli upptäckta”, som de säger. Men i början av sommaren behövde en av Niclas bekanta tak över huvudet.

Niclas åkte in på anstalt på grund av en dom om olovlig körning samtidigt som den bekanta flyttade in. Utan Niclas där hade Ingela inte mycket att säga till om, berättar hon, när den nya sambon bjöd in sina vänner till tomten. De meckade med bilar och blev en allt mer framträdande del av gatubilden. Det fick grannarna att reagera. De anmälde saken till kommunen och sedan dess har projektet att avhysa dem börjat.

En granne bekräftar bilden.

– De har aldrig stört och levt om. Men de skulle aldrig ha tagit in de där andra männen som bodde här.

Både Niclas och Ingela inser att de inte kommer kunna bo kvar hur länge som helst. Men deras dröm är att kommunen ska hyra ut det till dem som ett rivningskontrakt.

Kan du förstå grannarna?

– Både ja och nej. Man behöver inte döma en bara för att man bor så här. Det var lite rörigt ett tag, men nu har vi tagit bort röran. Vi är inte störande, varken hunden, jag eller gubben. Vi har inga nattaktiviteter för oss, vi sover. Vi har klippt ner det övervuxna och gjorde en gårdsplan och klippte ner allt vildvuxet till en gräsmatta. Vi gjorde en gård av det, säger Ingela.

På tisdagen kom Kronofogden och meddelade att Ingela och Niclas måste ta bort alla sina tillhörigheter från tomten, annars kommer de att slänga allting.

– Vart ska vi ta det? Vi har ju ingenting utöver detta. Får bli en koja i skogen eller något. Tungt ...

Grannarna. När en bekant till Niclas flytta in och bjöd in allt fler av sina vänner att bo på tomten blev det för mycket för grannarna. "De skulle aldrig ha tagit in de där andra männen", säger en granne som stannar till för att prata. Foto: Claudio Britos

Beviljade boendestöd i Huddinge

2018: 180 bostadslösa hushåll.*

2019 (hittills): 120 bostadslösa hushåll.

*Bostadslösa hushåll kan få hjälp av Huddinge kommun att betala kostnad för vandrarhem eller liknande kortsiktiga lösningar för att få tak över huvudet. Ett hushåll kan vara både en enskild person och en barnfamilj. Det rör sig alltså om fler än 180 respektive 120 individer. Statistiken visar endast dem som har kommit i kontakt med boendeenheten och fått beviljat stöd.

Visa merVisa mindre

Akut hemlösa kan få förtur i bostadskön

När Kronofogden kör ut Ingela och Niclas står de utan tak över huvudet. Stöd finns att få, men det är upp till individen själv att söka och bevisa att man gjort allt vad man kan för att hitta bostad.

Foto: Claudio Britos

Den senaste kartläggningen som har gjorts av antalet hemlösa i Huddinge är från 2017. Då fanns 260 hemlösa i kommunen, en nedgång från 322 personer 2011.

Av dem var 75 personer akut hemlösa, alltså personer som till exempel sover utomhus, i offentliga lokaler eller i akuta bostadslösningar som härbärgen.

Ingela Lindberg och Niclas Kreüger är på papperet hemlösa, men har just nu tak över huvudet på en av kommunen ägd ödetomt. Eftersom de inte har tillåtelse att vistas där kommer de snart att köras bort från tomten av Kronofogden.

Kommer kommunen hjälpa dem hitta en ny bostad?

– Det är svårt att säga vad som kommer hända dagen de avhyses. Alla har rätt att ansöka om ett tillfälligt boende och den dagen de gör det kommer vi ta ställning till deras behov, säger Liza Ehrlund, enhetschef på arbete och försörjning inom Huddinge kommun.

Exempel på ett tillfälligt boende kan vara hotell och vandrarhem.

Måste leta själv

Men innan det går så långt, måste individen själv försöka hitta bostad.

Huddinge kommun hjälper till när alla andra möjligheter uttömda, förklarar Ali Shahnazi, sektionschef på arbete och försörjning.

– Människor ska inte hamna på gatan. Där försöker vi hjälpa till så gott det går. Men vi förväntar oss att individen gör vissa saker också för att lösa sin situation.

Samma princip gäller för den som ansöker om boendestöd som den som ansöker om försörjningsstöd. Du ska själv ha försökt lösa din situation, alltså aktivt sökt bostad och jobb, för att beviljas stöd.

Stadens marknad är svår

Ett problem för många hemlösa är att Stockholms bostadsmarknad är svår att slå sig in på, särskilt utan stadig inkomst. Men då finns viss hjälp att få.

– Vi har vissa personer som har bott på tillfälligt boende i flera år och det beror på hur bostadsmarknaden ser ut, det är jättesvårt att etablera sig. Men det betyder inte att det är omöjligt. Man kan hitta inneboende- eller andrahandskontrakt till exempel. Vi ger stöd i hur man kan ansöka och ställa sig i olika köer.

Kan få förtur i kön

Det finns också möjlighet till förtur i Huges bostadskö för dem som har ”starka sociala eller medicinska skäl”.

Då ska du ha försökt skaffa bostad på alla andra sätt, samt ha intyg från läkare eller socialsekreterare som känner till ditt behov av bostad.

För dem som akut behöver tak över huvudet för natten finns det ingen garanti i Huddinge, så som till exempel Stockholm har.

”Ingen på härbärgen”

Men enligt Ali Shahnazi finns det även akut hjälp att få. Till exempel kan Huddinge kommun köpa plats på härbärgen i Stockholm.

– Men ambitionen är att ingen ska bo på härbärgen. Det är inte en bra boendeform eftersom den går ut på att man kommer på natten och lämnar på morgonen. Man behöver påbörja en utredning för att undersöka vilka mer långsiktiga insatser som behövs.

Antal hemlösa i Huddinge

Den senaste ordentliga översynen av antalet hemlösa i Huddinge gjordes av Socialstyrelsen 2017.

Totalt antal hemlösa: 260

Akut hemlöshet: 75

Boende i stödboende eller på institution (t ex HVB-hem, kriminalvårdsanstalt eller socialtjänstens stödboende): 105

Boende i långsiktig kommunal boendelösning (t ex försökslägenhet eller socialt kontrakt): 26

Eget ordnat kortsiktigt boende (t ex hos vänner eller familj): 53

Visa merVisa mindre