Bagarmossens by night. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Peter Knutson/Andreas Enbuske

Borgarråd i bråk om belysning i Bagis

Mörkret i Bagis har fått stadens oppositionsborgarråd att vakna. "Jag är bekymrad över att staden bemöter medborgarnas otrygghet på det här sättet", säger Anna König Jerlmyr (M). Hon vill skotta till extra miljoner till trygghet och ljus.

  • Publicerad 13:47, 19 nov 2015

Jag förstår inte hur de kan bemötas på det där sättet när de uttrycker sin oro

Tillräckligt ljust, tycker trafikkontorets tjänstemän. Ett mörkt hål som taget ur en skräckfilm, anser lokala handlare. Åsikterna om hur Bagarmossens centrum ter sig efter mörkrets inbrott, går isär. Om det skrev vi förra veckan.

En som reagerat starkt på artikeln är Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr.

– Det jag läste gjorde mig bekymrad. Det är den upplevda otryggheten som räknas. Medborgarnas signaler måste tas på allvar. Jag förstår inte hur de kan bemötas på det där sättet när de uttrycker sin oro, säger Anna König Jerlmyr.

Vill ha app för otrygga

Hon säger att hon inte bara vill se mer lampor ute i ytterstaden, utan även samla lokala handlare för att ta fram idéer om hur centrum ska utvecklas så att de blir mer levande.

Ni hade makten fram till 2014. Varför gjorde ni inget åt det här då?

– Vi jobbade väldigt mycket med belysningsfrågor men vi var inte klara. Vi skulle vilja ha en app där medborgarna kan anmäla otrygga platser. När tillräckligt många anmälningar kommit in om en plats, skulle staden vara tvungen att reagera.

Imorgon börjar den stora debatten i stadshuset kring pengapåsen. Moderaterna har i sin skuggbudget lagt förslag på sju miljoner kr till trygghetssatsningar vid tunnelbanestationer, samt ytterligare tio miljoner kr på ett belysningsprogram för den offentliga miljön. De sju miljonerna fanns i budgeten under förra mandatperioden, men har nu plockats bort av den nuvarande rödgrönrosa majoriteten.

"Nollsummespel"

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ger inte mycket för König Jerlmyrs trygghetsutspel, Moderaternas budget och de sju extra miljonerna till lampor.

– Det är ett nollsummespel. De tar pengar från ett ställe och lägger det på ett annat. Här har de flyttat från trafikkontorets budget gällande underhåll av nya områden, något vi måste sköta. Vi behöver förbättra tryggheten över hela staden, och i trafikkontorets uppdrag ingår det. Det är inbakat i deras budget. Och det finns redan en app för att anmäla fel, säger Daniel Helldén (MP).

Men vad ska medborgarna i Bagarmossen göra om de säger att det är för mörkt, men tjänstemännen säger att det är ljust?

– Då får de vända sig till oss politiker.

Läs även "Bagis centrum skulle passa bra i en skräckfilm"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Chockhöjda hyror slår hårt mot butiker i Bagis

Nyheter "Det lilla centrumet kommer att dö, det är synd" "Det här är Bagarmossen, inte Östermalm." Så säger tobakshandlaren Jafar Cheragi som fått en hyreshöjning med 25 000 kronor. "Han har betalat för lite, för länge", försvarar sig värden Stockholmshem.tisdag 25/9 17:06

INSÄNDARE: Parkeringsavgifter gör Enskede fulare

Nyheter "Vi blev väldigt besvikna" "Förr gladdes vi åt de vackra trädgårdarna och de fina husen", skriver Lasse som ser en oroande utveckling i Enskede.tisdag 25/9 15:57