Älvdansen. Enköping nya bostadsområde. Foto: Fredrik Gustafsson

Borgerlig budget kan stoppa bostadsbyggen

Riksdagen har beslutat att investeringsstödet för hyresbostäder försvinner vid årsskiftet. Detta hotar en mängd planerade bostäder i Sverige. Det är oklart hur Enköping påverkas. – Det är svårt att säga nu, säger Carina Weir på EHB.

  • Publicerad 12:53, 19 dec 2018

Den 12 december röstade riksdagen igenom ett budgetförslag lagt av Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta beslut kan enligt nyhetsbyrån TT innebära att uppemot 5 000 hyres- och studentlägenheter stoppas. Som en del av budgeten avvecklades investeringsbidraget till nya hyresbostäder och studentbostäder.

Sabo är en bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Enligt Sabo innebär förändringen inte bara stopp för framtida byggprojekt, utan i praktiken också för ett stort antal projekt för vilka ansökan lämnats in under 2018 i enlighet med gällande förordning. Det beror på att antalet ansökningar ökat under hösten och att länsstyrelserna därför inte hinner behandla alla ansökningar under 2018.

– Detta får stora negativa konsekvenser för bostadsbyggandet. Att bygga nya bostäder kräver planering, projektering, upphandling och stora investeringsbeslut som i de flesta fall kan ta ett par år att ta fram, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

Carina Weir, vd på Enköpings Hyresbostäder, EHB, säger att det är för tidigt att säga hur det avskaffade investeringsstödet kommer att påverka bostadsbyggandet i Enköping.

– Vi har inte alla fakta på bordet, men vi följer noggrant utvecklingen, säger hon.

Mordryktet stämmer inte

Nyheter Mordryktet som spridit sig i Enköping det senaste dagarna dementeras nu av polisen. – Ryktet stämmer inte, säger Rickeborn på Enköpingspolisen.onsdag 19/6 10:12