Oppositionen kräver Roger Mogert på svar om utelivets framtid på Södermalm. Foto: Linda Gren

Borgerliga alliansen kräver att Debaser räddas

Oppositionen fortsätter kampen för att Debaser ska få vara kvar i Medbogarhuset. Nu kräver de svar från de högsta S-topparna om livescenernas framtid i innerstan.

  • Publicerad 12:54, 3 feb 2016

Efter gårdagens beslut i fastighetsnämnden om ett Medborgarhus utan Debasers konsert- och klubbverksamhet skärper oppositionen tonen mot stadens ledning.

Innan Medborgarhusets framtid är klubbad för gott återstår beslut i kulturnämnden, idrottsnämnden, kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

LÄS MER Debaser slängs ut från Medis

Och nu är det dags att de högsta borgarråden träder fram och svarar på hur man ser på Debasers, livescenernas och utelivets framtid på Söder och i innerstan, anser oppositionspartierna.

Press på Mogert (S)

Det här är en fråga som rör fler än Jan Valeskog (S) och politikerna i fastighetsnämnden, anser Liberalernas Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden. Han vill att kulturborgarrådet Roger Mogert (S) tänker om.

– Jag har försökt få svar från Roger Mogert om hur han ser på detta ur ett kulturpolitiskt hänseende. Jag hoppas att han tar chansen att tänka om innan kulturnämnden sammanträder nästa vecka. Det här handlar kulturpolitik och en levande stad, säger liberalernas Rasmus Jonlund.

"Söder tråkigare"

Moderaternas Christoffer Järkeborn, vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, stödjer också kravet att Debaser ska få vara kvar i Medborgarhuset.

– Vi är verkligen oroade över att den nya majoriteten vill göra Södermalm tråkigare och dra ner på barers öppettider och flytta Debaser från Söder. Vi ska inte bara ha små bistrorestauranger. Det är en del av Söders själ att det är en mer levande stadsdel än andra. Det här blir till syvende och sist en fråga för den högsta politiska ledningen med Karin Wanngård, säger Christoffer Järkeborn (M).

Tid att ändra sig

På måndagens kommunfullmäktige kommer Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund att pressa Socialdemokraterna på svar.

– Kommer de verkligen fortsätta driva det här förslaget? Vilken kultur ska staden prioritera? Jag ser beslutet om Medborgarhuset som ett ställningstagande att offentlig kultur är överordnad den kommersiella. Jag hoppas att kulturborgarrådet duckar frågor för att han överväger att ändra sig, säger Karin Ernlund (C).

Stockholmdirekt har sökt kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

LÄS ÄVEN

Så blir nya Medborgarhuset

"Ilska och sorg efter Debaser-beskedet: "En del av min själ skulle dö"

"Debaser är en av våra nationalscener, ska den inte få finnas?"

Han kämpar för att rädda Debaser: "Känner att jag måste stötta"