Borgerliga koalitionen går framåt i Huddinge

Den Moderatledda koalitionen i Huddinge går framåt i kommunvalet. Sverigedemokraterna växer mest och behåller därför sin vågmästarroll.

  • Publicerad 08:06, 10 sep 2018

Huddinge kommun styrdes förra mandatperioden av en borgerligt ledd koalition bestående av allianspartierna samt de två lokala partierna Huddingepartiet och Drevvikenpartiet. Tillsammans går koalitionen framåt i valet från 48,1 procent av rösterna förra valet till 48,5 procent i årets val.

Moderaterna tappade i kommunvalet. Men kommunstyrelsens nuvarande ordförande Daniel Dronjak (M) ser sig ändå som vinnare.
 
– Ja, som ledare för det största partiet i koalitionen. Det samlade resultat visar att vårt samarbete i koalitionen får tummen upp från Huddingeborna. Koalitionen är vinnare, säger han.
 

Borgerliga koalitionen går framåt i Huddinge

 

Enligt de än så länge preliminära sifforna får koalitionen ett mandat extra och landar därmed på 30 mandat av totalt 61 i kommunfullmäktige, ett mandat från egen majoritet.

 
Socialdemokraterna är fortfarande största parti, men de rödgröna tappar totalt till 39 procent av rösterna. Trots det ger Sara Heelge Vikmång inte upp hoppet om att få inflytande.
 
– Jag uppfattar det som att väljarna skickar signaler till oss partier att söka blocköverskridande samtal. Som största parti kommer vi att se till att inleda sådana samtal. SD går framåt och får sju mandat i fullmäktige och vi vill hitta en lösning där vi inte ger de inflytande över Huddingepolitiken, säger hon.
 
Även om Daniel Dronjak säger att han vill fortsätta regera med koalitionen stänger han inte dörren helt för att bilda en blocköverskridande koalition.
 
– Vi har inte hunnit pratas vid än och alla röster ska fortfarande räknas. Men vi har inte slagit igen alla dörrar.
 
Kan du tänka dig att samarbeta med SD?
 
– Nej, jag ser inte det som ett alternativ att ha ett formellt organiserat samarbete.
 
Resultatet som har räknats ihop under valkvällen är fortfarande preliminärt och kan komma att ändras när samtliga röster har räknats.

SD växer mest

Sverigedemokraterna är partiet som har vuxit mest i Huddinge och blir för första gången kommunens tredje största parti med 11,4 procent av rösterna. I och med att inget block har fått egen majoritet behåller partiet sin vågmästarroll.

Under förra mandatperioden gav SD sitt stöd till den borgerligt styrda koalitionen utan att få en inbjudan att samregera.

Miljöpartiet rasar

Det är de två lokala partierna Drevvikenpartiet och Huddingepartiet tillsammans med Centerpartiet som gör att koalitionen går framåt. De tre partierna får ett varsitt extra mandat i årets val.

Valets förlorare är Miljöpartiet som backar till 5,2 procent av rösterna. Därmed förlorar de tre mandat.

THÅSTRÖM: När dammet lagt sig efter valet är vi kvar