Kritiska. Alliansen är kritisk till stadens beslut att stoppa ägarlägenheterna i Tellus Towers. Foto: Wingårdhs

Borgerligt raseri mot stoppet av ägarlägenheter: "S målar upp skräckbilder"

Oppositionen rasar mot Stockholms nej till ägarlägenheter. "Obegripligt", "skräckbilder" och "sorgligt" lyder domen.

  • Publicerad 19:35, 12 apr 2016

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) utspel om att staden kommer att grusa planerna på ägarlägenheter i Tellus Towers har fått de borgerliga blocket att gå i taket.

Från början var planen att tornen skulle rymma en mix av hyresrätter, ägarlägenheter och bostadsrätter men nu har staden alltså satt p för den idén.

Och kritiken lät inte vänta på sig.

– Det är obegripligt att man går in och stoppar möjligheten till ägarlägenheter i ett sånt här projekt. Då säger man nej till ytterligare en marknad för bostäder. Tidigare har vi sett enstaka intressen att bygga ägarlägenheter och det vore bra om vi fick igång den marknaden för det skulle vara ett bra komplement, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Han köper inte Roger Mogerts argument att ägarlägenheter skulle leda till spekulationen på bostadsmarknaden.

– Egentligen kan man använda samma argumentation kring bostadsrätter i så fall. Det det handlar om är att få igång en bostadsform där var och en får lagfart på sin bostad. I Sverige är det bara villor som man äger på det här sättet men i Europa är det den här ägarformen som är rådande.

Kan försvåra bostadsbyggandet i city

Han får medhåll från oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L). Hon menar att beslutet kan försvåra för både Tellus Towers och för bostadsbyggandet i city.

– Det är verkligen sorgligt att Socialdemokraterna tar avstånd från detta. Det riskerar att göra det väldigt svårt att bygga lägenheter på vissa platser som till exempel i city. Vill man till exempel att en del av ett kontorshus ska bli lägenheter och en del fortsätta att vara kontor så måste man ha den här lösningen med ägarlägenheter för att det ska vara möjligt, säger hon.

Hon menar också att ägarlägenheter skulle kunna lösa problemet med företag som har svårt att hitta bostäder till sina anställda från andra länder.

Så sent som igår skrev Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon i ett öppet brev att om tillgången på bostäder inte förbättras kommer företaget att tvingas att flytta delar av sin verksamhet utomlands.

– Spotify hotar nu att lämna Stockholm men hade man ägarlägenheter skulle man kunna köpa lägenheter och hyra ut till sina anställda utan att behöva bli medlemmar i en bostadsrättsförening. Ägarlägenheter skulle kunna vara ett ganska enkelt sätt att kunna få bostäder till nyckelpersoner för dem, säger Lotta Edholm.

Hon är också orolig för vad beslutet kan komma att innebära för just Tellus Towers.

"Kan försena och stoppa Tellus Towers"

– Byggföretaget måste ju ha gjort en kalkyl där de räknade med att en del skulle bli ägarlägenheter. Ändras då förutsättningarna så kan det ju bli så att man stjälper ett helt projekt. Om man drar undan mattan såhär så finns det ju en ganska stor risk att det här projektet dröjer eller i värsta fall stoppas helt, säger hon.

Karin Ernlund är gruppledare för Centerparitet i Stockholm och menar att Mogert målar upp skräckbilder.

– Det är han själv som ägnar sig åt ren spekulation när han målar upp skräckbilder om att ägarlägenheter i Tellus Tower endast skulle leda till spekulation. Vad grundar han det på?, säger hon.

– Hans citat att "ska man äga sin lägenhet är bostadsrätter bättre för då har man en förening som håller koll” är klassiskt överförmynderi. Varför skulle inte människor i Stockholm kunna ta ansvar för en ägd lägenhet?

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.