145. Allt började hemma i Fittja när den då 15-åriga Andra Farhad googlade ”hur tjänar man pengar?”. Foto: Daniel Roos

Börshajen från Fittja är Årets svensk

Andra Farhad har genom sitt initiativ ”Börshajen” gett fler än de redan rika chansen att bli fenor på aktiehandel. Nu har hon utsetts till Årets svensk av tidningen Fokus.

  • Publicerad 12:00, 1 feb 2019

Den 15-åriga Andra Farhad ville tjäna pengar, men visste inte hur. Hon satte sig vid datorn hemma i Fittja och googlade ”hur tjänar man pengar?”. Sökningen blev starten på ett nytt liv.

Nu är Andra 25 år, bor i innerstan och är börsexpert. 2016 startade hon ”Börshajen” som erbjuder gratis utbildningar om sparande och investeringar till personer ur underrepresenterade grupper.

I veckan utsåg tidningen Fokus henne till Årets svensk i kategorin ekonomi.

– Det här är ett kvitto på att det vi jobbar med på Börshajen är viktigt, säger Andra Farhad.

När BotkyrkaDirekt träffade Andra 2016 förklarade hon varför hon startade Börshajen:

– Under min uppväxt i Fittja har jag sett människor hamna snett för att de jagat pengar på fel sätt. De har hamnat i kriminalitet och gambling och andra dåliga saker. Det finns andra sätt, det går att lära sig börsen, det är ingen slump.

Hur många har du gjort till miljonärer sedan dess?

– Har jag bara hjälpt någon har det varit värt det och det vet jag att vi har gjort. Varje dag får vi sån otroligt fin feedback från medlemmar som berättar att de börjat skapa sig en bättre framtid tack vare oss. Hur ska man ens svara på det? Det är överväldigande och gör att jag orkar jobba ännu hårdare varje dag.

Vad väntar här näst?

– Vi kommer fortsätta skapa event som ingen annan tidigare gjort och vi kommer fortsätta röra runt i finansbranschen tills hela Sverige har ett fuck off-kapital.

Årets svensk

Priset Årets svensk delas ut av tidningen Fokus en gång om året till svenskar som har ”visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade”.