Spelar dockteater. Vilna Strauss, Lisa Lyman, Karin Fälth sätter upp pjäsen "Kull i skogen". Foto: Sacharias Källdén

Bortglömd marionettvagn åker på turné

En robotbebis, ett får med ett öga och en nalle. Tillsammans utgör de nytillverkade marionettdockorna huvudkaraktärerna i Östermalmsbarnens egenskrivna pjäs "Kull i skogen". I veckan fick "de" spela i en klassisk marionettvagn.

  • Publicerad 09:00, 17 jun 2018

Parklekens marionettvagn fyller 60 år i år och firar med föreställningar och workshops runt om i staden i sommar. Under åren 2008 till 2017 stod vagnen förfallen och bortglömd i en inhägnad på Gärdet. I höstas kontaktade Anders Eldeman, känd från Melodikrysset, Sissela Kyle som är chef för Parkteatern, för att uppmärksamma att vagnen firar 60 år i år.

Nu har vagnen restaurerats och i veckan var den på Östermalm. I Gustav Adolfsparkens parklek kunde barnen få hjälp att tillverka egna dockor och göra uppträdanden. På plats för att lära ut fanns Ellinor Werner Nordlund från Dockteater Amusé som även spelar föreställningen "Lilla Solsken och längtan hemma" runt om i parkerna.

– Vi har haft lite workshops och dramaövningar och sen har barnen fått göra egna dockor. Mycket av det material de har använt är sådant man har hemma: gamla skor och äggkartonger till exempel, säger Ellinor Werner Nordlund, konstnärlig ledare och dockspelare på Dockteater Amusé, och fortsätter:

– Barnen tycker att det är väldigt roligt och jag har sett en sådan kreativitet och uppfinningsrikedom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vilna Strauss, Lisa Lyman och Karin Fälth var några av barnen som tog tillfället i akt att under tre dagar tillverka egna marionettdockor. Alla har erfarenhet av att själva spela teater. Nu har de bland annat tillverkat det enögda fåret Bääärta.

– När vi kom hit i dag upptäckte vi att Bääärtas ena öga hade ramlat av men då kom vi på att det bara var bra för pjäsen och i stället sydde vi dit ett kryss, säger Vilna Strauss.

Förutom Bääärta spelar tjejerna med sina dockor robotbebisen Roblox, nallen Sofie och nallens pappa August i dramat "Kull i skogen". Pjäsen handlar om tre varelser som leker kull i en läskig skog.

– Det tog ungefär fem minuter att skriva den, vi improviserade först, säger Lisa Lyman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon och vännerna gav Östermalmsnytt en exklusiv föreställning av "Kull i skogen" innan marionettvagnen rullade vidare i onsdags kväll. Nästa stopp är Nybygget på Gubbängsvägen 80 (19-20/6).

Vagnen ägs av Östermalms stadsdelsförvaltning och Parkteatern.

Leker kull. Bääärta och nallen Sofie i pjäsen "Kull i skogen". Foto: Sacharias Källdén

Hit kommer marionettvagnen

Farsta stadsdelsområde
19-20 juni - Nybygget, Gubbängsvägen 80
27-31 augusti - Forsängen, Nordmarksvägen 31

Skarpnäcks stadsdelsområde
28 juni & 30 juni - Skarpnäcks Kulturhus, Skarpnäcks allé 25
2 juli, 4-5 juli - Parkleken Brödkaveln, Emågatan 76

Skärholmens stadsdelsområde
13-17 augusti - parkleken Kulan, Frösätrabacken 50.

Utöver turnén till stadens stadsdelsområden medverkar vagnen även i Parkteaterns regi.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.