Foto: Claudio Britos

Bosses lysande julhus är tillbaka

Förra året blev en jul i mörker på Blästervägen, men nu är Bosses tusen juleljus tillbaka. Med lysande snögubbar, svanar, renar och tusentals lampor lyser han upp ett helt grannskap.

  • Publicerad 11:54, 5 dec 2018

Om det är något som förkroppsligar meningen med julen i Huddinge så är det det lysande julhuset på Blästervägen. På första advent samlades barn och vuxna från hela Fullersta med omnejd för att dela glädjen, en pepparkaka och en kopp glögg när Bo "Bosse" Larssen åter tände sin kreation.

Husets fasad, taket, bigarråträdet vid husknuten, buskarna och flaggstången. Allting lyses upp av lampor i olika färger. I ett av träden sitter lysande fåglar och i det andra hänger lysande röda äpplen. Och i mitten av allting tänds det första adventsljuset.

Bosse bjöd på glögg och pepparkakor och fylldes av värmen från grannskapets lycka.

– Det är roligt att sätta upp allt, men det roligaste är att folk blir så glada, särskilt barnen. Alla stod här och tittade på lamporna, men jag tittade bara på dem, säger han.

Här bor tomten

Stå utanför huset en vanlig grå decembereftermiddag och du förstår vad han menar. På 20 minuter stannar tre bilar, flera grupper av barn och ett par äldre grannar vid det lysande huset.

– Jättecoolt... säger ett av barnen som stannar till och stirrar med stora ögon på spektaklet.

– Måste vara nytt rekord det här. Det är så ljust och häftigt, helt fantastiskt, säger Bengt Klintberger som tagit en omväg med cykeln för att se om ljusen kommit upp.

Önskelistor. Varje år får Bosse och Agneta mängder av brev, teckningar och önskelistor till tomten från traktens barn. Hittills har de svarat på alla. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

I flera år har barn lämnat önskelistor och brev till tomten i Bosse och Agnetas brevlåda. I år har en egen tomtebrevlåda satts upp på garaget i vilkets fönster tomten tittar ut.

– Jag brukar säga till barnen att tomten står blickstilla när de tittar på honom, men så fort de vänder bort blicken så fortsätter han arbeta.

Bosses saga fortsätter

Bosses hus har blivit en attraktion som Huddingeborna kommit att räkna med. Men förra året uteblev de tusen juleljusen efter att Bosse fått in klagomål på det starka ljuset.

– Många kom förbi och var gråtfärdiga för att jag inte hade satt upp något, men då var det redan för sent, berättar han.

Bosses tusen juleljus har slocknat

Helt lottlösa blev inte de som gick förbi förra året. Bosse hade skrivit en liten saga om en ekorre som älskade att lysa upp mörkret om vintern och en mullvad som inte tålde ljuset för att förklara varför inga ljus var uppsatta. I år har han skrivit fortsättningen på sagan om hur ljuset återvände till ekorrens mörka skog.

Bosse strålar av glädje över att återigen få sprida julens bud.

– Meningen med julen är glädje. Med så mycket tråkigt här i världen är det här något att se fram emot, särskilt för barnen.

Pyssel. Inne i huset strömmar julmusik ur högtalarna och Agneta sitter och tillverkar sina egna julkort. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Bosses tips till nybörjare

1. Tänk på säkerheten. Inspektera sladdar och lampor eftersom skadade sladdar kan orsaka kortslutningar och elchocker.

2. Börja smått och låt det växa.

3. Klimatkompensera. Från och med i år klimatkompenserar Bosse för elen som julbelysningen kräver.

Visa merVisa mindre