Bostäder tas över av Förvaltaren

Förvaltaren byter till sig två fastigheter i centrala Sundbyberg från Wåhlins, som vill bygga 170 lägenheter i Hallonbergen.

  • Publicerad 15:24, 19 sep 2018

Wåhlins fastigheter vill bygga 170 hyresrätter på Rissneleden i Hallonbergen. För detta ska de byta till sig allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltarens obebyggda mark mellan kvarteret Kartan och kvarteret Vandraren.

Förvaltaren ska ta över 39 lägenheter i centrala Sundbyberg som i dag tillhör Wåhlins.

Våren 2015 begärde Förvaltaren ett ställningstagande av kommunfullmäktige inför en sådan bytesaffär.

De kommande lägenheterna i Hallonbergen ska förtäta stadsdelen och bidra med modern arkitektur. "De tillskapade lägenheterna bidrar också till en möjlig utveckling av Hallonbergens centrum", skrev Förvaltaren.

Området kallas för Hallonporten och en detaljplan för denna del vann laga kraft i juni 2016. Nu har två fastigheter fått namnen Målburen 1 och Motionären 1.

Byggstart för hyresrätterna blir troligen inom något år.

– Vi har väntat in detaljplanen för att kunna slutföra affären. Nu känns det riktigt bra att kunna hälsa två nya fastigheter och 39 nya hyresgäster välkomna till Förvaltaren, säger Therese Lundborg, ansvarig för fastighetsutveckling hos Förvaltaren, i ett pressmeddelande.

Rissneleden kommer att omvandlas för att få ett "mer stadsmässigt uttryck", bland annat kommer tunneln under vägen att byggas bort.

Hyreshusen i centrala Sundbyberg, två fastigheter som ligger intill varandra på Tulegatan respektive Fredsgatan, hade inget renoveringsbehov 2015. Ena huset var nybyggt och det andra hade just haft nyinflyttning efter renovering.

"Det innebär att drift och underhåll under de närmaste 10–15 åren kommer att ligga på en låg nivå. De båda fastigheterna har värdeår i just det segment som Förvaltaren nästan helt saknar", skrev Förvaltaren.

Kommunfullmäktige sa ja till bytesaffären i maj 2015. I morgon torsdag ska bytet verkställas.

De 170 lägenheterna på Rissneleden är en del i ett större stadsutvecklingsprojekt i Hallonbergen, som initierades av ett tidigare S-lett styre. På måndag ska kommunfullmäktige ta ställning till en detaljplan för bland annat 770 bostäder intill stadshuset.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stor polisinsats i Hallonbergen

Nyheter Polisen förtegen Polisen är på plats i Hallonbergen med anledning av ett misstänkt brott.fredag 5/7 15:44

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25
Stockholm Direkt