En man fick föras till sjukhus under morgonen efter att ha suttit fast i en hiss i tre dagar. Foto: Anna Sjögren

Bostadsbolag utreder "fängelsehissen"

Efter att en man suttit fast i en i hiss i Alby centrum hela helgen misstänker polisen vållande till kroppsskada. Nu utreder Botkyrkabyggen själva händelsen. "Han har varit med om något som man inte ska behöva vara med om", säger Charlotta Lundström, pressansvarig på bostadsbolaget.

  • Publicerad 13:25, 1 okt 2018

Vi ser över hur våra rutiner ser ut med våra entreprenörer, både hissbolag och väktarbolag, och hur vi själva tar hand om den information som kommer till oss

Det var tidigt imorse som räddningstjänsten fick larm om att en man varit inlåst i en hiss som fastnat mellan två våningsplan i Alby centrum. Mannen, en 58-åring, var illa medtagen och inte kontaktbar när räddningstjänsten fick ut honom ur hissen och han fördes till sjukhus för vård.

Man räddad ur hiss i morse – efter tre dagar

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ska ha lagt sig för att sova

Nu har polisen inlett en utredning om vållande till kroppsskada. Men exakt vem som kan vara skyldig till det eventuella brottet är oklart.

– Man har valt att avrapportera det så nu, men sen är det inte säkert att det blir så. Man har dokumenterat händelsen och sen får man ta ställning till om det är någon som har gjort något fel, säger Eva Nilsson, på polisens regionsledningscentral.

Enligt polisen ska mannen ha lagt sig för att sova i hissen.

– Det är hans egna uppgifter. Av integritetsskäl går vi inte ut med mer information om vem han är, säger Eva Nilsson.

Larmknapp fungerade på morgonen

Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen som äger Alby centrum, är ledsen över det som hänt mannen.

– Det är fruktansvärt att det har hänt. Vi jobbar sedan i morse med att ta reda på vad som har hänt och hur han har kunnat sitta fast i hissen i helgen, säger hon till BotkyrkaDirekt.

Hissen är nu avstängd och under morgonen har hissföretaget Kone varit på plats för att undersöka hissen. Den larmknapp som finns i hissen ska enligt uppgifter till polisen inte ha fungerat när mannen försökte larma.

– Det är väldigt konstigt, när den testats under morgonen ljuder den väldigt starkt. Det är ingen tvekan om att det hörs ut i centrum, men sen är frågan om den fungerade i helgen, säger Charlotta Lundström som var på plats när larmet testades.

I nuläget vet hon inte om larmet ska gå direkt till någon larmcentral.

Har ni fått in felanmälningar på den här hissen tidigare?

– Det vet vi inte just nu, mina kollegor håller på att ta reda på det. Vi ser över hur våra rutiner ser ut med våra entreprenörer, både hissbolag och väktarbolag, och hur vi själva tar hand om den information som kommer till oss, säger Charlotta Lundström.

Centrumet var öppet i helgen, och nu försöker Botkyrkabyggen förstå hur ingen kan ha upptäckt mannen. Botkyrkabyggen har begärt in en rapport från väktarbolaget Securitas.

– Vi har ett avtal att de ska rondera centrumet och nu vill vi ha in en rapport om hur det har sett ut i helgen. Men jag vill vara tydlig med att vi inte pekar ut någon enskild aktör här, säger Charlotta Lundström.

Har ni haft kontakt med mannen?

– Nej, vi har valt att inte ta oss in i sjukhussalen men vi har pratat med polisen som säger att mannen mår bra efter omständigheterna. Men han är så klart skakad. Han har varit med om något som man inte ska behöva vara med om, säger Charlotta Lundström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Alby centrum satt en 58-årig man fast i en hiss hela helgen. Foto: Sara Ringström