Kommunala hyresrätter på Södermalm. Foto: Maja Brand

Bostadsbolagens nya satsning: Sätta dit olagliga uthyrare

De kommunala bostadsbolagen i Stockholm har tröttnat på hyresgäster som tjänar storkovan på att olovligt hyra ut sina lägenheter. Nu storsatsar de på att fånga in och avslöja otillåtna uthyrningar.

  • Publicerad 06:30, 4 maj 2017

Andelen otillåtna andrahandsuthyrningar av hyresrätter ökar. Och det råder ingen tvekan om att mörkertalet är stort. Det menar de kommunala bostadsbolagen i Stockholm.

– Vi upplever att det är ett stort, och ett ökande problem, säger Helena Hamrén, bostadsuthyrningssamordnare på Svenska Bostäder.

RÖSTLUND: Vem vill inte betala 5 000 för att bo i en garderob?

Svenska bostäder har i stadens budget för 2017 fått ett uppdrag att stärka insatserna för att minimera oriktiga hyresförhållanden. Stor kraft läggs nu ner på att få bort det här från bostadsmarknaden. Stockholmshem har tre personer som arbetar med frågan och Svenska bostäder har hela tio boförmedlare som jobbar med att hitta otillåten andrahandsuthyrning i Söderort och innerstan.

"Trygghetsaspekt"

Även Familjebostäder tar frågan på största allvar.

– Det här är ett jätteviktigt arbete i bostadsbristens Stockholm. Dels kan vi friställa lägenheter, dels är det en trygghetsaspekt. Både vi som förvaltare och övriga hyresgäster på adressen ska veta vilka som bor i fastigheten, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Här byggs kommunala hyresrätter i Stockholms nyaste stadsdel

Förra året friställde Svenska bostäder och Familjebostäder 100 respektive 63 stycken lägenheter efter utredningar kring otillåten andrahandsuthyrning. Stockholmshem arbetar med cirka 400–500 tips varje år och har i genomsnitt friställt 104 lägenheter på grund av oriktiga hyresförhållanden de senaste åren.

– Vi gör ingen regelbunden kontroll men upplevelsen är att det ökar, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.

Svenska bostäder är ett av bolagen som försöker att stoppa den olagliga andrahandsuthyrningen. Foto: Maja Brand

När en hyresvärd upptäcker en otillåten andrahandsuthyrning kan de säga upp hyresgästens förstahandskontrakt med tre månaders uppsägningstid. Därefter ska lägenheten kunna förmedlas vidare. Om bevisbördan är stark kan förloppet gå snabbt, men ofta blir det krångligare än så. Det vanligaste är att ärendet hamnar i hyresnämnden då hyresgästen vill behålla kontraktet. Då kan det ta det ta uppemot ett halvår innan ärendet får ett avslut.

Stort problem

Anne Bratt Norrevik är chef för hyresnämnden i Stockholm. Enligt henne får de in många ärenden där hyresgästen inte går med på att flytta.

Bagarmossen kan bli Stockholms nya stora rockscen

– Hyresvärden ska kunna bevisa att hyresgästen upplåtit lägenheten till någon annan. Om det har skett betalning eller inte spelar ingen roll, men den som hyrt i andra hand ska ha disponerat hela lägenheten självständigt, säger Anne Bratt Norrevik.

Exakt hur bostadsbolagen arbetare, och vilka områden de fokuserar på, vill de inte berätta ”då det kan underlätta för en person som hyr en lägenhet på ett oriktigt sätt att undvika upptäckt”. Men det är ett stort problem på Stockholms hyresmarknad.

– För oss är det viktigt att våra hyresgäster upplever att det är tryggt att bo hos oss. Vi är medvetna om att olovlig andrahandsuthyrning kan bidra till otrygghet för omgivande grannar, säger Karin Stener på Stockholmshem.

Foto: Maja Brand

FAKTA

Svenska bostäder
Totalt 26 088 lägenheter

Familjebostäder
Totalt 19 121 lägenheter

Stockholmshem
Totalt 26 796 lägenheter

Micasa Fastigheter
Hör också till allmännyttan men lider inte av samma problem då de bara har cirka 2000 direkthyresgäster. Övriga är vård- och omsorgsbostäder med dygnet runt vård. De senaste två åren har dock 48 ärenden utretts, tre av dessa har avgjorts i hyresnämnden där Micasa fick rätt.

Hyresnämnden

Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler, och fattar beslut i frågan om en hyresgäst har rätt att upplåta sin lägenhet i andra hand.

Till hyresnämnden i Stockholm kom det år 2016 in 1285 stycken ärenden gällande förlängning av hyresavtal (dvs prövning av uppsägningar. Under 2015 kom det in 1113 ärenden.

REGLER

✔ En hyresgäst måste ha godkänt av hyresvärdens för att få hyra (eller låna) ut sin lägenhet i andra hand. Gör man det utan att fråga hyresvärden om lov kan man bli uppsagd.

✔ Hyresgästen behöver inte fråga om man bara hyr ut ett rum och själv bor kvar i lägenheten.

✔ Det är personen på förstahandskontraktet som ansvarar för att hyran betalas och att andrahandshyresgästen sköter sig. Om grannar störs eller det blir andra problem är det personen på förstahandskontraktet som kan blir uppsagd.

Foto: Maja Brand

Här har allmännyttan lägenheter

INNERSTAN

Stockholmshem

Kungsholmen, Fredhäll, Kristineberg: 948

Östermalm, Hjorthagen, Gärdet: 292

Södermalm, Södra Hammarbyhamnen: 3230

Vasastan, Norrmalm: 330

Familjebostäder

Kungsholmen/Stadshagen/Kristineberg: 829

Vasastan/Norrmalm: 289

Södermalm: 944

Östermalm: 68

Svenska bostäder

Kungsholmen/Stadshagen/Kristineberg: 152

Vasastan/Norrmalm: 830

Södermalm, Hammarbyhamnen: 2995

Östermalm, Gärdet, Hjorthagen, Norra Djurgården: 821

SÖDERORT

Stockholmshem

Aspudden: 1214

Gröndal: 502

Fruängen: 157

Hägersten: 144

Hägerstensåsen: 78

Liljeholmen: 757

Midsommarkransen: 477

Rågsved: 968

Solberga: 1442

Västberga: 172

Västertorp: 1263

Hammarbyhöjden: 150

Bagarmossen: 1812

Björkhagen: 170

Farsta: 496

Gubbängen: 172

Hökarängen: 2964

Sätra: 936

Årsta: 625

Östberga: 48

Enskededalen: 67

Enskedefältet: 132

Gamla Enskede: 242

Johanneshov: 95

Stureby: 123

Familjebostäder

Aspudden: 229

Axelsberg: 171

Fruängen: 103

Gröndal: 83

Hökarängen: 446

Midsommarkransen: 184

Solberga: 269

Västberga: 170

Västertorp: 247

Fagersjö: 733

Farsta: 1827

Farsta Strand: 1219

Gubbängen: 707

Rågsved: 895

Årsta: 651

Årstadal: 293

Enskededalen: 36

Gamla Enskede: 93

Stureby: 478

Svedmyra: 474

Tallkrogen: 737

Bagarmossen: 35

Hammarbyhöjden: 65

Svenska bostäder

Bagarmossen: 1040

Björkhagen: 464

Hammarbyhöjden: 215

Kärrtorp: 880

Rågsved: 502

Västberga: 570

Midsommarkransen: 29

Mälarhöjden: 44

Liljeholmen: 267

Långbro: 28

Bredäng: 966

Solberga: 591

Sätra: 67

Gamla Enskede: 611

Johanneshov: 36

FÄRSKA EXEMPEL FRÅN HYRESNÄMNDEN

27 april 2017

Hyresvärden vill att hyresgästen Adam ska flytta. Grunden till detta är att Adam, enligt hyresvärden, utan tillstånd har upplåtit lägenheten i andra hand. Ett annat namn står nämligen folkbokförd på adressen.

Adam har sedan 2007 bott i Frankrike, men förklarar att det handlat om korttidskontrakt på sex-sju månader. Bostaden i Sverige har därför varit hans permanenta bostad, trots att han de senaste tio åren varit folkbokförd som utvandrat till Frankrike. Hans sambo och barn har bott i lägenheten. Att det är någon annan person som stått skriven på adressen är enligt Adam ett missförstånd. Det sitter lappar med namn på en annan dörr i trapphuset.

BESLUT: Hyresnämnden beslutar att hytresvärdens talan inte ska bifallas. Adam får bo kvar.

27 april 2017

Eva hyr en lägenhet på Kungsholmen men har arbetat i Oslo sedan 2013. Hon erbjuder sin dåvarande kille Steffo att flytta in i bostaden. Steffo och Eva gör slut och Eva kontaktar hyresvärden och säger upp lägenheten i juni 2016. Steffo byter då ut dörrlåset och vägrar att flytta, då han anser sig har rätt till lägenheten då han varit sambo med Eva. Hyresvärden säger upp kontraktet och ringer polisen för att komma in i lägenheten. Steffo hävdar att han har rätt att bo kvar och ta över hyreskontraktet.

BESLUT: Hyresnämnden beslutar att hyreskontraktet inte ska övertas av Steffo. Det är inte klarlagt att Steffo och Eva varit sambo.

Läs Christoffer Röstlunds krönika om bostadsbristen i Stockholm

Vem vill inte betala 5 000 för att bo i en garderob?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.