Kulturmiljö. De gamla stenhusen på Kumlavägen i Svartsjö klassas som riksintresse. Foto: Daniel Cannervik

Bostadsbolaget vill sälja i Svartsjö

Ekerö bostäder drog tillbaka sitt omstridda förtätningsprojekt i Svartsjö. Nu ska bolagets lägenheter i området säljas i stället.

  • Publicerad 01:15, 26 okt 2019

På Kumlavägen intill Svartsjö slott äger Ekerö bostäder flera mindre fastigheter. Förra året meddelade dåvarande vd:n Timo Siikaluoma hyresgästerna om bolagets upprustningsplaner, som även innefattade rivning och nybyggnation.

Men planerna mötte snabbt motstånd, vilket MälaröDirekt berättade om förra hösten.

I februari slutade Siikaluoma efter oenighet med styrelsen. Strax därefter motsatte sig Statens fastighetsverk planerna. Då valde bolagets styrelse att dra tillbaka sin ansökan.

– Vi fick klart för oss att vi inte skulle få något bygglov, så då förändrades vårt intresse för området, säger Ulf Bengtsson, tillförordnad vd på Ekerö bostäder.

Planerat möte

– Vår idé var att utveckla och bygga nytt, men när det inte gick funderade vi i andra banor. Nu har vi kommit fram till att sälja i stället.

Den här veckan var en träff inplanerad med de uppsagda hyresgästerna som nu erbjuds att köpa sina bostäder av Ekerö bostäder.

Vad händer om hyresgästerna inte vill köpa?

– Först och främst erbjuder vi de boende att köpa dem, sedan får vi se hur vi gör om de inte vill köpa, men det blir nästa steg, säger Ulf Bengtsson.

Två av de aktuella hyreslägenheterna står tomma i dag, medan fyra fortfarande är bebodda. De hyresgäster som inte vill köpa kommer att erbjudas andra bostäder.

Totalt rör det sig om sex hyresbostäder. Husen klassas som riksintresse för kulturmiljövård och byggdes under tidigt 1900-tal, bland annat som personalbostäder till fängelset. Ägarstrukturen är blandad. Av de så kallade parkvillornas åtta bostäder äger Ekerö bostäder tre.

Så planerna på förtätning av området är nu helt nerlagda?

– Ja, från vår sida är de det, säger Ulf Bengtsson.

Andas ut

Några som tidigare såg ut att kunna drabbas hårt av Ekerö bostäders planer är Pia och Tommy Nilsson. De äger sin bostad i ena halvan av en parkvilla. Den andra halvan ägs av Ekerö bostäder, som tidigare ville riva halva huset.

När Ekerö bostäder nu definitivt skrotar utvecklingsprojektet kan paret Nilsson andas ut.

– Det är en otrolig lättnad för oss allihop i byn att husen får stå kvar. Husen och trädgårdarna står ju och förfaller nu, så det känns bra att de säljer till någon som vill ta hand om dem, säger Pia Nilsson.

Sex hyreslägenheter

Ekerö bostäder ville tidigare riva två av sina eftersatta hus och ersätta dem med nya moderna byggnader, ett till två hus per fastighet i två plan. Husen planerades ha fyra till sex lägenheter.

Bostadsbolaget äger i dag sex hyreslägenheter i det berörda området på Kumlavägen. Tre av dem finns i de så kallade parkvillorna, två i Trekanten och en i Björndal.  

Två av lägenheterna står tomma i dag, medan fyra ännu är bebodda.

Parkvillorna består totalt av åtta lägenheter, varav fem är privatägda.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10