Kommunägt. Bostadsbolaget Ekerö bostäder letar nu efter en ny vd efter avgående Timo Siikaluoma. Foto: Daniel Cannervik & Cecilia Matthews

Bostadsbolagets vd får sluta – efter bara ett år

Ekerö bostäder byter ut sin vd efter bara ett år. Timo Siikaluoma och bolagets styrelse kom inte överens.

  • Publicerad 10:03, 22 feb 2019

Jag hade gärna varit med i den här processen.

Kommunägda Ekerö bostäder har i dag drygt 900 hyreslägenheter och radhus. Bolaget står inför en stor utvecklingsfas som bland annat innebär nybyggnationer i Stenhamra, Svartsjö och på Adelsö. Enligt den egna visionen ska bolaget äga och förvalta 1 100 lägenheter år 2020.

Mitt i den expansionen tillträdde Timo Siikaluoma som vd i början av februari förra året. Men det blev inte mer än ett år.

På en rad punkter kunde bolaget och dess vd inte komma överens, berättar Ingemar Hertz (M), styrelseordförande för Ekerö Bostäder.

– Vi var inte riktigt överens i bolaget. Bolaget står inför en stor expansion och det ställer höga krav. Vi måste gå åt samma håll, men vi hade olika uppfattningar. Då tyckte vi gemensamt att det var dags att vi går skilda vägar.

Vad var ni inte överens om?

– Det sätt vi vill expandera i antal lägenheter och utformning på hus. Vi hade olika åsikter om volymer. Att göra den här expansionen är en väldigt stor anspänning på bolaget, säger Ingemar Hertz.

Under sommaren och hösten förra året blev Timo Siikaluoma hårt kritiserad för sitt agerande i samband med bolagets ombyggnadsplaner på Kumlavägen i Svartsjö. Men enligt Ingemar Hertz har det inte haft någon betydelse i detta.  

– Nej, det har inte varit orsaken, säger han.

Timo Siikaluoma hade gärna fortsatt ett tag till som vd för bostadsbolaget.

– Ja, det hade jag ju räknat med. Jag hade gärna varit med i den här processen. Det känns inte så roligt, men det är som det är. Jag har full respekt för situationen, säger han.

Oenighet

Siikaluoma håller med om att det funnits oenighet mellan honom och bolagets styrelse.

– Det har funnits en del frågor där jag har haft en avvikande uppfattning. Då har vi kommit fram till att det bästa för bolaget är att det blir en ny vd.

– Det måste finnas ett ömsesidigt förtroende för varandra, det är ändå styrelsens mening som avgör.

När slutar du?

– Jag håller på och lämnar över en del ärenden och projekt, men det blir ganska snart, säger Timo Siikaluoma.

Företaget påbörjar nu arbetet med att rekrytera en ny vd med en profil som uppges ska passa bolagets utvecklingsplaner bättre.

– Nu kommer vi att ta in en tillförordnad vd, vi har några kandidater på gång. Sedan kommer vi att göra en väldigt noggrann rekryteringsprocess med en rekryteringsfirma, säger Ingemar Hertz.

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15