Ministrar, riksdagspolitiker och företrädare från Stockholms stad om de viktigaste frågorna inför valet nästa år. Foto: Mostphotos / Clarence Frenker

Bostadsbristen glödhet fråga inför valet

Bostadsbristen i Stockholm pekas ut som den kanske viktigaste frågan i regionen inför valet 2018, i den hearing som Stockholms handelskammare ordnade på fredagen.

  • Publicerad 18:22, 8 sep 2017

Bristen på bostäder i Stockholm ser ut att kunna bli en av de hetaste frågorna för regionen i valet nästa år.

Vid en hearing som anordnades av Stockholms handelskammare på fredagen lyftes ämnet som ett av de viktigaste för Stockholms tillväxt framöver.

– Både rörlighet och nybyggnation behövs i Stockholm, konstaterade Stockholms stads oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) bland annat.

Enligt rapporter vittnar allt fler företag om att det blir allt svårare att rekrytera arbetskraft utifrån på grund av att det inte finns några bostäder i Stockholm. Något som på sikt uppges kunna påverka Stockholm status på den internationella arbetsmarknaden och i sin tur stadens ekonomiska utveckling.

Forskaren: Därför pekar allt mot en bostadskrasch

"vi vill se över andrahandsuthyrningen"

Politiker från allianspartierna vill därför se flera förändringar i bostadspolitiken framöver.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) vill bland annat att nyproducerade hyresrätter ska slippa hyresreglering helt och att reglerna för andrahandsuthyrning ses över.

– Vi behöver se över regleringen på hyresmarknaden. Nyproduktion ska slippa reglering på obestämd tid. Och vi vill se över andrahandsuthyrningen. Bland annat att bostadsrättsföreningar inte ska ha veto vid andrahandsuthyrning, säger Annie Lööf.

"Flyttar inte fast de vill och kan"

Precis som övriga politiker i allianspartierna vill hon även att reglerna för reavinstskatt ses över, som i dag innebär att det finns en gräns för hur mycket av vinsten vid en bostadsförsäljning som får skjutas upp till nästa boende innan det den beskattas.

– Flyttskatten är ett problem. Många som köpte på 60-talet flyttar inte fast de vill och kan för att det blir för dyrt. Det har gjort det ännu svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Unik hyresrätt ledig i Stockholm

Anna König Jerlmyr är inne på samma linje.

– Flyttskatten blev inte så lyckad. Det har stoppat upp hela rörligheten på bostadsmarknaden där unga bor hemma och föräldrar inte har råd att flytta, säger hon.

"Rekordhöga nivåer"

På frågan om bostadskrisen kan byggas bort i Stockholm svarar alla, inklusive finansmarknadsminister Per Bolund (MP), nej. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser att bostadsbyggandet, som just nu är rekordhögt, kommer att underlätta på sikt.

– Vi är uppe på rekordhöga nivåer när det gäller bostadsbyggandet. Det är inte lösningen men det är en viktig förutsättning att det byggs, säger hon, och fortsätter:

– Vi kan inte bara tänka att alla ska bo i Stockholm. Vi måste tänka hur alla kan röra sig i en större region och i samband med det se över infrastrukturen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.