Här är ett av de nya bostadshusen, som planeras där Alkärret i Fagersjöskogen ligger i dag. Foto: Metod arkitekter

Bostadsbygge i Fagersjöskogen – trots massprotester

Högljudda protester från grannar, Naturskyddsföreningen och landstinget. Men bostadsbygget i Fagersjöskogen ser ut att bli av ändå.

  • Publicerad 11:03, 17 feb 2017

Det är ungefär 90 nya bostäder som planeras i skogen vid Fagersjövägen och Kontoristvägen i utkanten av Hökarängen, ett projekt som skapat rabalder ända sedan planerna först presenterades under våren 2015.

När förslaget nu ska klubbas på torsdag i stadsbyggnadsnämnden, är det med bakgrund av hela 340 namnunderskrifter från de boende i grannskapet - såväl som skarp kritik från landstinget såväl som Naturskyddsföreningen.

Motståndet bland de boende i området handlar främst om oro för en försämrad trafiksituation, skuggning av de redan befintliga bostadshusen såväl som att man vill bevara grönområdet i Fagersjöskogen.

Så vill de rödgröna stoppa bostadsplaner: "Gör naturreservat av Fagersjöskogen"

Hotar rödlistade arter

Enligt Naturskyddsföreningen innebär bygget ett intrång som strider mot Stockholms stads Miljöprogram. Fagersjöskogen bedömdes nämligen 2003 vara lämpligt för att bli naturreservat, en plan som dock inte satts i verket ännu. Naturskyddsföreningen pekar också på flera rödlistade arter i skogen, som kan komma att hotas av bygget.

90 nya bostäder ska byggas – i sumpskogen

Stadsbyggnadskontoret föreslår dock inga ändringar i detaljplanen med anledning av protesterna, utan hänvisar till "grönkompensation" som åtgärd. Det kan exempelvis innebära ökad tillgänglighet till elljusspåret, bättre dränering och en boulebana, skriver stadsbyggnadskontoret.

Rumstrerar om

Däremot kommer man undersöka möjligheten att flytta de två södra radhuslängorna på den nya gatan och de två flerbostadshusen på Kontoristväge, för att minimera skuggning och insyn till de redan befintliga bostadshusen.

Kampen om skogen - här vill Naturskyddsföreningen bygga bostäder

Totalt handlar det om tre nya flerbostadshus med hyresrätter, samt 19 radhus med bostadsrätter. Byggherre är Mecon Bygg AB. Stadsbyggnadsnämnden tar ställning till förslaget 23 februari.

Enligt Naturskyddsföreningen innebär bygget ett intrång som strider mot Stockholm stads Miljöprogram. Foto: Hampus Jarnlo

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00