Nyförvärvad. Framtiden får utvisa vad som händer i lokalerna på Stora Essingen.

Bostadsplaner på Stora Essingen skrotas

Bostadsprojektet på Stora Essingen krymper rejält. Nu finns andra – om än vaga – planer för Ångtvätten.

  • Publicerad 16:41, 27 feb 2020

Som det ser ut nu kommer vi att erbjuda kontorslokaler.

Fastighetsutvecklingsföretaget Areim fick tillträde till Ångtvätten på Stora Essingen för cirka tre veckor sedan. Lokalen på 40 000 kvadratmeter som fram till för ett år sedan huserats av Swedbank ägdes tidigare av AMF fastigheter. I december 2019 såldes fastigheten till Areim för 700 miljoner kronor.

AMF planerade under lång tid för bostäder, 700 utlovades och en detaljplan med Stockholms stad påbörjades, men nu har Areim andra planer för sin fastighet.

– Det kommer inte att bli några bostäder. Som det ser ut nu kommer vi att erbjuda kontorslokaler. Vi har redan flera intressenter, säger uthyrningsansvarig på Areim, Peter Kvarfordt.

Ändrat inriktning

Detaljplansarbetet som påbörjades av AMF för bostäder har utvecklats tillsammans med fyra olika aktörer och fastigheter och är därför fortsatt pågående. Så det kan fortfarande bli en del nya bostäder i området, hur många är i dagsläget oklart, trots att Areim nu ändrat inriktning för sin fastighet.

– Som jag förstår har planen inte avbrutits. Det finns ingenting som säger att det inte kan bli bostäder i de andra fastigheterna, säger Peter.

Vilka intressenterna för att hyra in sig i Ångtvätten är vill Peter Kvarfodt inte kommentera men han menar att detaljplanen kan komma att ändras för att öppna upp för verksamheter som handel, restaurang, skola eller vårdcentral.

– Det är svårt att säga något innan vi har ett kontrakt men vi lyssnar på marknaden för vilka behov som finns på ön. Vi har möjligheter för många olika verksamheter då vi har flera entréer, stora parkeringar och en vacker närmiljö.

Även utemiljöerna kan komma att ses över.

– Eftersom att vi äger hela udden kanske det blir aktuellt med att bygga fler bryggor. Men det är många som vill vara med och tycka till så det kan ta tid att förändra saker. Just nu fokuserar vi på att renovera innemiljön. Det har inte gjorts sedan huset byggdes, säger Peter.

Något som däremot är helt säkert är att det blir kontorsplatser.

– Vi har redan hyrt ut några tusen kvadrat för kontorsplatser som kommer flytta in till sommaren men det kan hända att kontor kan fyllas redan i mars.

Området

Detaljplansarbetet för området drogs igång 2017 och drevs av AMF fastigheter tillsammans med Gemverk AB, K/B Edificator Ernst Hellstedt och Co samt Familjebostäder. Efter ATM fastigheter sålde Ångtvätten 22 till Areim är den fastigheten inte längre tänkt att bli bostäder enligt bolaget. Detaljplanen väntas gå ut på samråd under första kvartalet 2020.

Källa: Stockholms stad