Flygbild över förslaget Söderhov där Söderstadion låg innan rivningen. Foto: Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt

Bostadsplanerna vid Globen försenas

Renoveringen av Globen försenar för arbetet med de nya bostäderna i området.

  • Publicerad 10:56, 27 jun 2019

Vi har tidigare kunnat rapportera om hur Söderstaden vid Globenområdet ska bli ett nytt kultur- och nöjescentrum i Stockholm med tusentals nya bostäder och affärsverksamheter, efter att det tidigare förslaget om att bygga ett nytt Tekniska nämndhuset skrotades.

Nu skrotas förslaget på det nya tekniska nämndhuset i Söderstaden

Efter dåvarande markanvisningstävling för Hovet- och Söderstadiontomterna, där Söderstadion tidigare låg, stod det klart att vinnarförslaget heter Söderhov och innehåller cirka 800 bostäder samt verksamheter med kontor, hotell och kommersiella centrumytor.

Då räknade man med att de första av husen skulle stå klara år 2022.

Så ska det byggas på gamla Söderstadion

Nu kan branschtidningen Fastighetsvärlden att tidsplanen spruckit. Detta beror på att man planerar att renovera Globens åskådarkapacitet. Från 13 850 ner till 8 000 - 10 000 åskådare för att "skapa en bra och modern evenemangsatmosfär", skriver tidningen.

– Just nu händer inget. Vi har ännu inte hittat någon bra teknisk lösning för nedskalningen av Globen, säger Mats Viker, vd vid Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGAF) till Fastighetsvärlden.

Först när renoveringen av Globen är färdig, kan arbetet med kvarteret Söderhov starta på allvar. När detta blir av är dock ännu oklart.

– Planen ligger fast, men vi har ingen tidsplan. Först måste vi hitta en teknisk lösning för Globen, därefter ska även ett start-pm för tomten igångsättas med den process på kanske två år som följer. Därefter ska det byggas, säger Mats Viker till Fastighetsvärlden.

Förslagsbild över hur Söderhov kommer att se ut. Foto: Castellum Stockholm, Wallenstam och Åke Sundvall Projekt