Bostadspriserna står still i Stockholm. Foto: Mostphotos

Bostadspriserna fortsätter uppåt – men inte i Stockholm

Ny statistik visar att priser på bostadsrätter fortsätter uppåt i landet, förutom i Stockholmsområdet.

  • Publicerad 07:01, 19 jun 2017

Svensk mäklarstatistik presenterade förra veckan siffror som visar att bostadsrättspriserna fortsätter uppåt i Sverige, men inte i Stockholmsområdet och centrala Malmö.

– I Stockholmsområdet är priserna oförändrade senaste månaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

De vill göra det hetare med hyresrätter

Siffrorna antyder en avstannande prisökning, framförallt på bostadsrätter i Stockholm. Enligt Fastighetsbyrån har det nu blivit köparnas marknad.

– Det har blivit vanligare att säljarna inte får ut så mycket det vill ha för sin bostad och då väljer att avvakta med sin försäljning, vilket inte syns i statistiken, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

"Bostadsbristen i Stockholm är en myt"

Det finns flera anledningar till vad det kan bero på. Att det är semestertider, eller att man nu börjar se effekterna av amorteringskravet, är möjliga svar enligt Johan Engström.

Beräkningarna har utförts av Statiska Centralbyrån, SCB, och baseras på de 44 000 bostadsförsäljningar som rapporterats till Svensk Mäklarstatistik under de tre senaste månaderna.

Minst ökning procentuellt

Medelpriset per kvadratmeter i centrala Stockholm är 94 090 kr/kvm

Medelpriset per kvadratmeter i Stor-Stockholm är 59 772 kr/kvm

De senaste 12 månaderna har priserna ökat med 6 procent både i centrala Stockholm och Stor-Stockholm.

Ökningen är minst i hela landet rent procentuellt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.