Stilla. Bostadspriserna har varit oförändrade i Stockholm i juni. Foto: Mostphotos

Bostadspriserna stillastående i Stockholm

Bostadspriserna i Stockholm ligger oförändrade under den senaste månaden. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men vissa områden i Stockholm fortsätter att påverkas mer än andra av det senaste årets turbulens.

  • Publicerad 07:13, 4 jul 2018

Bostadspriserna i Stockholm har varken rört sig upp eller ner den senaste månaden, visar Svensk Mäklarstatistiks siffror för juni som presenteras i dag.

I stället har utvecklingen för både bostadsrätter och villor legat på noll.

Men sett ur ett tremånadersperspektiv sedan det skärpta amorteringskravet infördes den 1 mars har länet som helhet påverkats något mer än Stockholms centrala delar. Både villor och bostadsrätter har backat med -1 procent i Storstockholm de senaste tre månaderna.

"Årstakten är fortsatt på minus"

Det avviker från övriga landet där bostadsrättspriserna i stället har ökat något och villorna har halkat efter.

– Villapriserna i riket och Stor-Göteborg ökade något förra månaden medan de var oförändrade i Stockholms- och Malmö-området. Årstakten är fortsatt på minus i Stor-Stockholm, säger Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Samtidigt fortsätter vårens trend med ett stort utbud av osålda bostäder.

Amorteringskravet påverkar

– Innan det nya amorteringskravet infördes 1 mars såldes rekordmånga bostadsrätter och villor under januari-februari. Eftersom många passade på att sälja och köpa innan 1 mars var det naturligt att betydligt färre såldes under månaderna efter. I juni började volymerna att återhämta sig till normalare nivåer. Att det nya amorteringskravet påverkar områden med högst priser syns tydligt i statistiken då över 60% av den minskade volymen sålda bostadsrätter under mars-juni återfinns i Storstockholm, säger Hans Flink.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.