GRÖNT LJUS. Pamela Restrup, sekreterare, och Behrooz Afsharazad, ordförande i brf Verkstaden som har installerat laddboxar för elbil i garaget på Optimusvägen. Foto: Charlotte Arwedsson

Bostadsrättsförening i Väsby först med laddboxar på alla garageplatser

Antalet elbilar ökar i Sverige och med dem antalet laddstationer på offentliga platser. Nu börjar även många bostadsrättsföreningar installera egna laddare. I Upplands Väsby är brf Verkstaden på Optimusvägen först ut med 32 laddboxar – en för varje p-plats i garaget.

  • Publicerad 06:15, 16 maj 2019

Laddboxar kommer att vara ett måste om några år.

Det hela började 2017 med att Pamela Restrup, sekreterare i brf Verkstaden på Optimusvägen, köpte en laddhybridbil. Då väcktes idén att ta fram laddboxar till hela garaget som hyrs av och delas med Väsbyhem.

– Vi trodde det bara var att sätta in ett uttag med sladd, men så enkelt var det inte. Det var en djungel, berättar ordförande Behrooz Afsharazad.

En intresseförfrågan mailades först ut till de 35 hushållen som ingår i bostadsrättsföreningen. Intresset var dock till en början ljummet. Bostadsrättsinnehavarna informerades sedan på årsstämman i maj förra året om planerna och det slutliga beslutet fattades av styrelsen.

– Vi beställde laddboxarna redan i augusti förra året, men då var de så nya att de inte hunnit komma ut i produktion än.

Hälften från Klimatklivet

I mitten av april var de 32 laddboxarna på 11 kwh på plats. Av totalkostnaden på 600 000 kronor fick föreningen hälften i statligt bidrag från det så kallade Klimatklivet. Elen går på respektive bostadsrätts räkning, så alla betalar för sin egen ladd-el.

– Kostnaden för investeringen i laddboxar fanns redan täckt i och med hyrorna från garageplatserna och påverkar inte månadsavgiften. Vår förening har god ekonomi, berättar Pamela Restrup.

I dagsläget är det dock bara två hushåll som har elbil och två-tre som står i begrepp att köpa. Men att bara installera laddboxar på några få platser hade varit lika dyrt som att ta alla på en gång, enligt Behrooz Afsharazad. Alla är dock inte nöjda med beslutet. I garaget träffar vi Bodil Ghildiyal som bott i föreningen ett år.

– Det här är dåligt. Det är bra att satsa på miljön, men varför ska vi som bostadsrättsförening betala när det är Väsbyhem som äger garaget? Själv vill jag ha bensinbil eftersom jag kör så lite, säger hon.

"Laddboxar ett måste om några år"

Att det skulle röra sig om en lyxinvestering håller Behrooz Afsharazad inte med om.

– Det här är samma som när bredband skulle installeras. Alla ville inte ha det. Laddboxar kommer att vara ett måste om några år. Särskilt när EU kommer med nya direktiv att alla nybyggen och större renoveringar måste ta hänsyn till elbilars behov av laddning.

Ordlista för elbilsintresserade

Elbil: Benämning på ett fordon som använder elmotor i stället för en traditionell förbränningsmotor.
Laddbox: En enklare typ av väggmonterad laddstation främst framtagen för normalladdning av laddbara fordon i hemmet.
Laddeffekt: Den mängd energi per tidsenhet som överförs vid laddning av ett laddbart fordon. Enheten för laddeffekt är kilowatt, kW.
Laddhybrid: Ett fordon med två olika typer av motorer varav en är en elmotor. Laddhybridens elmotor får ström från ett batteri som laddas från elnätet.
Räckvidd: Sträckan ett laddbart fordon kan färdas på en laddning. Räckvidden påverkas av exempelvis topografin, temperaturen, hastigheten och accelerationen.
Supermiljöbil. Personbilar som har lägre utsläpp än 50 gram koldioxid per kilometer definieras enligt Sveriges regering som supermiljöbilar.

Källa: Emobility

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt