Självkritik. Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande, menar att "Utöver anmälan till Skolinspektionen kommer vi att anlita en extern firma för att granska kommunens hantering". Foto: Botkyrka kommun/Arkiv

Botkyrka anmäler sig själv efter pedofilskandal

Undermåligt stöd, långsamt agerande och dålig information. Föräldrarnas kritik mot Botkyrka kommun har varit hård. Kommunen har nu beslutat att anmäla sig själv till Skolinspektionen.

  • Publicerad 12:03, 5 feb 2020

Botkyrka kommun anmäler sig själva till Skolinspektionen efter att en tidigare anställd inom kommunen har erkänt sig skyldig till sexuella övergrepp på en förskola i kommunen.

– Sanningen ska fram. Situationens allvar kräver en omfattande och granskande översyn av våra rutiner och vår hantering, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande utbildningsnämnden i Botkyrka kommun, i ett uttalande.

När BotkyrkaDirekt når Kenny Fredholm, tf verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka, berättar han att kommunen själv har tagit initiativ till att anmäla till Skolinspektionen, samt att man har påbörjat ett arbete med en extern utredare som ska granska kommunens hantering av situationen.

Han kan förstå föräldrarnas missnöje.

– Vi har tagit till oss det som har hänt, och det är jättetråkigt att föräldrar upplever situationen på det sättet. Vi valde att arbeta med individuella kontakter och hänvisa till olika kanaler som SOC och BUP. Men vi har tagit till oss av föräldrarnas önskemål att ha en större träff och informera, något som vi ska göra i veckan, säger han.

Hur gör ni för att motverka att något liknande händer igen?

– Vi kartlägger nu rutiner och arbetssätt på förskolorna för att säkerställa att man har rutinen och ett bra arbetssätt för att förebygga detta. Vi utbildar också förskolepersonal för att förebygga det. Så mycket vet jag nu i alla fall.

Barnskötaren var tidigare anställd inom Ekerö kommun, och anmäldes av kommunen för sexuellt ofredande. Varför Botkyrka kommun ändå anställde honom vet Kenny Fredholm inte.

– Vi vet att man tog referenser och begärde utdrag från belastningsregistret. Men vilka referenser det var vet vi inte. Den typen av information sparar kommunen inte.

Varför inte?

– Jag skulle tro att det handlar om referensernas integritet.

Manifestation i Tumba efter övergrepp på förskola

Erkände sexbrott på förskola – släpptes fri

Barnskötare erkänner sexbrott mot barn