Demonstration. I onsdags demonstrerade ett 40-tal Botkyrkabor och sverigefinnar mot nedskärningarna mot modersmålsträningen i förskolan. Foto: Privat

Botkyrka backar efter protester – finska kvar i förskolan

Botkyrka kommun backar från sitt beslut att dra in modersmålsträning i finska i förskolan, efter protester från sverigefinnar i Botkyrka.

  • Publicerad 15:34, 21 dec 2017

Förra veckan berättade BotkyrkaDirekt att Botkyrka kommun har beslutat att spara in på modersmålsträning i förskolan från och med 1 januari. Beslutet var tänkt att gälla alla språk, även det nationella minoritetsspråket finska.

Botkyrka slopar modersmål i förskolan – väcker protester

Ett beslut som väckt protester. I onsdags arrangerade Sverigefinska ungdomsförbundet en demonstration utanför kommunhuset i Botkyrka.

Men nu backar alltså kommunen när det gäller finskan. Modersmålsträningen på finska blir kvar "ett tag till".

– Vi är skyldiga att erbjuda förskoleverksamhet helt eller delvis på finska enligt lag, så det måste vi fortsätta att göra, säger nu Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden till SR Sisuradio.

Beslutet motiveras av att Botkyrka är ett förvaltningsområde för finska, vilket innebär att det nationella minoritetsspråket ska vara extra skyddat i kommunen.

Gruppen sverigefinnar som mobiliserat protesterna mot beslutet ser beskedet som en delseger.

– Det känns självklart bra att man behåller dem ett tag till. Men det är fortfarande väldigt osäkert och obestämt vad som händer sen, säger Tunabon Andreas Ali Jonasson, en av initiativtagarna till protesterna.

Försvinner för andra språk

I alla andra språk försvinner modersmålstränarna i förskolan från och med 1 januari 2018, som tidigare beslutat. Enligt kommunen ska språkstödet bli en del av den ordinarie förskoleverksamheten.

Hur detta ska gå till är fortfarande oklart. De nya riktlinjerna blir klara först i vår. Fram till dess fortsätter modersmålsträningen i finska i dess nuvarande form.

Att lägga över ansvaret på den ordinarie personalen i förskolan är oansvarigt. De behärskar inte språken och är redan belastade som de är, menar Andreas Ali Jonasson.

– Vi har sagt att protesterna kommer att fortsätta så länge det är oklart. Vi har också demonstrerat för att ställa oss solidariska med de övriga språken, säger han.

Att sluta använda pedagogerna är en av många åtgärder för att spara totalt 48,5 miljoner kronor i utbildningsnämnden nästa år. Nedskärningarna i modersmålsträningen skulle spara 3,3 miljoner kronor, enligt kommunen.

Botkyrka sparar 48 miljoner på förskolor och skolor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.