Ser framåt. ”Botkyrka är en väldigt delad kommun. Bättre kollektivtrafik skulle också göra att fler kan ta sig till Grödinge”, säger Dag Ahlse, Centerpartiets nya toppnamn i Botkyrka. Foto: Claudio Britos

Botkyrka-centerns nya drivkraft: punkrock

Hans morfar räddade påvens pengar undan nazisterna. Själv har han hängt med punkare i 30 år och nyligen gett sig in på grisuppfödning. – Jag tror på medmänsklighet, säger Dag Ahlse, Grödingebon som nu ska återuppväcka Centerpartiet i Botkyrka.

  • Publicerad 13:35, 9 aug 2018

”Jag ser ut som ett nättroll, det håller jag med om. Jag rakar mig om vi vinner valet”.

Dag Ahlse, 53, har inga problem att skämta om sitt vildvuxna utseende på Facebook, där han hastigt och lustigt blivit Centerpartiets nya ansikte i Botkyrkavalet 2018.

Men nättroll är det sista Dag Ahlse vill vara. Det var därför han gav sig in i politiken för tre år sedan.

– Jag blev så jäkla trött på alla, inklusive mig själv, som bara sitter och tycker en massa på nätet. Särskilt trött var jag på SD:s framfart, på allt som sprids som var helt otänkbart att säga för några år sedan. Jag kände att jag måste göra något på riktigt.

Efter att ha kollat runt bland partiprogrammen fastnade han för Centerpartiet och fick snart bli partiets representant i utbildningsnämnden.

Och i våras, efter en helt jämn omröstning där den unge gruppledaren Robert Steffens valde att kliva tillbaka för att undvika splittring, blev det Dag som fick axla rollen som första kandidat på den lokala valsedeln.

– Det var inte jag som ville utmana Robert utan jag blev ombedd att ställa mig till förfogande. Det var lite oväntat, säger Dag Ahlse.

När blev du politiskt intresserad?

– På sätt och vis har jag varit politisk ända sedan 1980-talet, med punkens ideal i botten: gör det du vill, tro på dig själv. Jag skötte logistiken åt punkbanden KSMB och Stockholms Negrer i 30 år. Det var mycket bråk med skinnskallar på den tiden. Fast jag var själv aldrig vänster som man egentligen skulle vara.

Lantliv. ”De är inte farliga, bara lite blyga.” Foto: Claudio Britos

Via vindlande och vackra landsvägar närmar vi oss Dag Ahlses hem en bra bit ut på Grödingelandet, dit han flyttade för snart sju år sedan tillsammans med sambo och tre barn.

På gården bor även fyra minigrisar, tre hästar, två hundar och en liten skock med får.

Flera av de förslag Dag Ahlse driver bottnar i den lantliga erfarenheten.

–Jag vill pröva en ny modell för kollektivtrafik, med små minibussar kopplade till en app, som man kan anropa när man behöver dem. Det vore mycket bättre än de stora SL-bussar som idag kör sina tre turer nästan helt tomma.

På senare år har Centerpartiet, som alltid varit starka på landsbygden, fått växande konkurrens av SD om Grödingerösterna.

– Men det är inte SD som är huvudmotståndaren. Jag tror snarare att vi kan nå moderater och socialdemokrater som tröttnat på att deras partier alltmer driver SD:s frågor, de som tror på medmänsklighet, som vill se framåt och lösa problemen, inte bara gräva ner sig i dem.

Foto: Claudio Britos

Centern vill göra stora satsningar i de norra kommundelarna, understryker Dag Ahlse, bland annat genom att stödja föreningslivet att ordna mer fritidsaktiviteter.

Men ni har inte en enda kandidat med utomnordisk bakgrund?

– Ja, det är katastrof. Vi vill väldigt gärna att fler ska engagera sig.

– Fast själv är jag halvschweizare. Min morfar var finansminister i Vatikanstaten och tog med sig statskassan till Schweiz för att rädda den undan nazisterna. Där föddes min mamma. Senare blev hon privatsekreterare åt Ingvar Kamprad. Mitt första sommarjobb var på Ikea i Lausanne, med att slå sönder defekta möbler, berättar Dag.

I förra valet fick ni 2,2 procent i Botkyrka. Hur kommer det att gå i år?

– Vi blir helt säkert mindre än i riket. Men jag tror att vi kommer att gå framåt. Den heta sommaren och torkan vrider debatten åt det som är viktigt. Nu pratar vi om verkliga problem, säger Dag Ahlse.

Mer om Dag Ahlse (C)

Smålänning från början, flyttade till Stockholms som 20-åring, sjunger i garagerockbandet Bates Motel och jobbar med logistik.

Går till val på:

Valfrihet inom äldreomsorgen: ”S har haft 24 år på sig, ändå är Botkyrka bland de sämsta i Sverige när det gäller äldreomsorg.”

Bättre kollektivtrafik med flexibla småbussar i Grödinge, Tullinge m fl så att fler kan komma till pendeltåget utan att ta bilen.

Ett bättre centrum i Tullinge

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.