Amfibiebuss? Buss till Ekerö löser man absolut enklast med färja. Foto: Daniel Cannervik

Botkyrka kan få egen båtbuss

”Det är väldigt otroligt att det blir pendelbåtstrafik mellan Ekerö och Vårby.” Det är domen från regionrådet Gustav Hemming (C) efter att en färsk pendelbåtsutredning har presenterats. Men det finns ett andra alternativ.

  • Publicerad 18:09, 30 jan 2019

I veckan presenterade Region Stockholm (tidigare landstinget) sin utredning om vilka nya sträckor i regionen som kan få pendelbåtstrafik. En av sträckorna som utredarna har tittat på är Ekerö–Vårby.

Enligt utredningen skulle en sådan linje kunna leda till att fler valde bort bilen eftersom pendelbåten skulle koppla ihop Ekerö med tunnelbanans röda linje.

Men trots att en sådan pendelbåt skulle korta restiden med kollektivtrafik från 87 minuter till 17 minuter kommer den troligen inte bli av. I SL:s prognoser skulle nämligen bara en resenär resa med linjen under dygnets mest hektiska timme.

– Det är väldigt otroligt att det blir pendelbåtstrafik, säger Gustav Hemming, regionråd med ansvar för sjötrafiken.

Däremot är det enligt Hemming ”väldigt troligt” att ett annat trafikslag ska komma att koppla samman norra Botkyrka och norra Huddinge med Ekerö, nämligen bussar. Precis som på 90-talet skulle bussar i så fall börja färdas med Slagstafärjan över fjärden.

Varför kan inte Vårby få en båt in mot stan istället?

– Det kostar en del med pendelbåtstrafik, så den viktigaste utgångspunkten är att sådan trafik ska ge tidsvinster för resenärerna. Det skulle inte en sådan färja göra eftersom den skulle gå parallellt med tunnelbanan.

Andra linjer som har utretts är Nybroplan–Lidingö, Hägersten–Norra Ulvsunda och Slussen/Gamla Stan–Norra Ulvsunda.

De två senare är de hetaste kandidaterna att få pendelbåtar på prov 2020 och 2021.