SKULD. I Botkyrka har 6,3 procent av invånarna som är 18 år eller äldre skulder hos Kronofogden. Foto: Mostphotos

Botkyrka kö för skuldrådgivning längst i landet

Många Botkyrkabor har skulder hos Kronofogden. Ändå är väntetiden för skuldrådgivningen längre än i någon annan kommun i landet.

  • Publicerad 12:28, 2 maj 2019

40 veckor får en Botkyrkabo vänta på att få att få budget- och skuldrådgivning. Det är den längsta väntetiden hos någon kommun i landet - och den har ökat med åtta veckor från föregående år. Det visar en kartläggning som Konsumentverket har gjort.

Samtidigt är behovet av skuldrådgivning mycket stort i Botkyrka, där 4,3 procent av personer över 18 år har skulder hos Kronofogden. Detta är högst andel i Stockholms län och en bra bit över 4 procent snittet i landet.

Konsumentverket rekommenderar att man inte ska behöva vänta mer än en månad innan man får hjälp med skuldrådgivning.

– Vi säger max fyra veckor. Havererar ekonomin en månad så hinner det inte hända så mycket, men sedan kan skulderna öka väldigt fort om man inte gör någonting åt det, säger Margareta Lindberg som är utredare på Konsumentverket.

Kommunerna har en lagstadgad skyldighet att hjälpa personer som har skulder, men hur lång tid det kan ta innan hjälpen ges säger inte lagen något om.

– Det är Inspektionen för vård och omsorg som har hand om tillsynen för detta. Men vad jag vet har ingen tillsyn gjort för väntetider på skuldrådgivning, säger Margareta Lindberg.