Sista konstverket. Curator Anneli Bäckman och verket "Accessing Utopia" som visas i utställningen Tredje rummet. Foto: Botkyrka konsthall

Botkyrka konsthall stänger – blir mobil konsthall

När utställningen Tredje rummet stänger nästa vecka bommar hela Botkyrka konsthall igen för gott. Tills verksamheten flyttar in i sina nya lokaler i Fittja nästa år kommer de istället att dyka upp på olika offentliga platser i området.

  • Publicerad 12:07, 28 feb 2018

Just nu pågår utställningen Tredje rummet på Botkyrka konsthall i Tumba centrum. Och när uställningen plockas ner den 12 mars börjar hela konsthallen att packas ner inför flytten till de nya lokalerna i Fittja som just nu håller på att byggas intill Fittjahöjden.

– Det känns spännande med en flytt, men det blir en stor förändring att vi inte kommer att vara på plats i Tumba längre, säger Annelie Bäckman, curator på Botkyrka konsthall.

Men flyttlasset bär inte av till Fittja förrän nästa år. Och under den tiden kommer konsthallen inte att ha några fasta lokaler alls. Istället kommer den bli en pop-up-konsthall, som dyker upp på olika platser i kommunen.

Framför allt i Fittja, där konsthallen vill förankra sig inför nyöppningen.

– Vi samarbetar med Fittja bibliotek och gör gemensamma program tillsammans med boende där konsthallen byggs. Det sker även olika konstprojekt i Residence Botkyrkas lägenhet i Fittja och ute på offentliga platser i området. I sommar kommer vi också att ha extra mycket aktiviteter nere vid Fittjaköket (konstcontainrarna reds anm), säger Anneli Bäckman.

Den nya konsthallen vill hon och kollegorna skapa tillsammans med Fittjaborna, förklarar hon.

Nu lämnar ni Tumba, tror ni att ni kommer att få med er besökarna därifrån till den nya konsthallen?

– Vi har varit i Tumba i över tjugo år. Nu har vi möjlighet att nå ut till boende i norra Botkyrka. Vi hoppas absolut att folk från södra Botkyrka vill komma och se våra utställningar här och ta del av vårt program. Och vi ska se till att vi kan nå ut till södra Botkyrka i andra former, till exempel genom olika samarbeten och genom Xet museet som blir kvar i Tumba, säger Anneli Bäckman.

idag, tisdag klockan 18, kommer Unga Klara för att gästspela med sin föreställning Torget. Helt gratis för besökare.

– Den handlar om demokrati och ungas röst. Det passar jättebra med vår utställning Tredje rummet som också lyfter frågor om demokrati, om våra gemensamma rum som i dag präglas av segregation, säger Annelie Bäckman.

Den som vill gå på föreställningen anmäler sig på botkyrkakonsthall.se

Bild från föreställningen Torget som spelas på Botkyrka konsthall ikväll. Foto: Åsa Sjöström/frilans

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.