900-åring. Botkyrka kyrka har anor från 1100-talet och S:t Botvids dagar. Foto: Claudio Britos

Botkyrka kyrka får nytt tak i sommar

I sommar kommer Botkyrka kyrka att omgärdas av byggställningar när man ska lägga om taket på den nästan 900-åriga kyrkan.

  • Publicerad 12:00, 23 jan 2020

Botkyrka kyrka, med anor från 1100-talet och som byggdes till minne av kommunens eget helgon S:t Botvid, ska renoveras, något som Botkyrka församlingsblad var först med att rapportera om.

100 år sedan sist

Det är huvudsakligen taken på kyrkan som ska renoveras.

– Senast taket på kyrkan lades om var för nästan 100 år sedan. Sedan dess har det tjärats om flera gånger, men nu är det alltså tid för spåntaket att läggas om igen, säger Daniel Claesson, kommunikatör vid Botkyrka församling i Svenska kyrkan, till BotkyrkaDirekt.

Kostnaden oklar

Men hur mycket jätterenoveringen kommer att kosta vill inte Botkyrka församling kommentera, än. Anledningen, menar man, är att ”församlingen är mitt inne i upphandlingen av renoveringen [...] Då vi inte fått in alla siffror och slutliga offerter ännu, och för att inte påverka upphandlingen, kan vi i dagsläget inte gå ut med kostnader för denna renovering”.

Men när upphandlingen är klar räknar man med att kunna delge hur mycket renoveringen kommer att kosta.

En annan aspekt som man måste ta hänsyn till vid renoveringen är att kyrkan är en kulturhistoriska viktig byggnad, och därför går det inte att förutse kostnaderna som vid ett vanligt byggprojekt. Eftersom kyrkan också är skyddad av kulturmiljölagen, måste hela arbetet övervakas av byggnadsantikvarisk kompetens.

– Vi arbetar nu med att utforma en budget som tar höjd även för detta och annat som kan tänkas tillkomma när renoveringen startar, säger Daniel Claesson.

Vad som däremot står klart är att 70 procent av kostnaden för renoveringen kommer att täckas av så kallad Kyrkoantikvarisk ersättning, en ersättning från staten. Resten betalas av församlingen genom sedan tidigare avsatta medel.

Rullar på som vanligt

Under renoveringen kommer kyrkan att hålla öppet som vanligt, även om hela kyrkan kommer att vara omgärdad av byggställningar.

Om allt flyter på kommer renoveringen att starta redan i augusti. Förhoppningen är att renoveringen ska vara klar redan samma år.