HJÄLP. Botkyrka presenterar stödpaket för lokala företag och föreningar. Foto: Arkiv

Botkyrka presenterar krispaket för företag

Botkyrka underlättar genom en rad åtgärder för lokala företag och föreningar. Bland annat ska restauranger få börja med uteservering redan nu.

  • Publicerad 11:45, 25 mar 2020

I veckan presenterade Botkyrka kommun flera åtgärder som ska mildra de ekonomiska effekterna för företag och föreningar i kommunen under coronakrisen.

– Vi måste backa upp våra företagare. Botkyrka kommun kommer fatta alla beslut som krävs för att värna Botkyrkaborna och Botkyrka, och där är näringslivet en central del. Det är oerhört viktigt att vi gör vad vi kan för att stötta våra lokala företagare och föreningar genom den här krisen, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett uttalande.

Hon påpekar dock att kommunen ständigt är beredda att rycka in med ytterligare insatser för att stödja lokalsamhället.

Uteserveringen börjar tidigare

Inom näringslivet är det främst hotell, restaurang, handel, transport, kultur och nöje som drabbas hårdast av coronavirusets framfart.

Över 1 000 av Botkyrkas knappt 6 000 företag finns inom sektorerna. Samtidigt arbetar närmare 12 000 Botkyrkabor inom berörda yrken i Stockholmsregionen. I föreningslivet finns idag över 200 föreningar.

För företagens del innebär det bland annat att uteserveringar kan dra igång redan nu, och att avgiften för uteservering och utomhushandel under mars, april och maj slopas.

För föreningslivets del innebär det bland annat mildare villkor vid hyresinbetalningar.

Medhåll från oppositionen

Oppositionen ger tummen upp till förslaget.

– Det är viktigt att vi står enade bakom Botkyrkas företag och detta är ett bra första steg, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, i ett uttalande.

För företag innebär det att:

Tillväxt Botkyrka får ett förstärkt uppdrag att ge affärsrådgivning till företag med 5 till 50 anställda, https://www.tillvaxtbotkyrka.se/.

Utökad service till företag. Mer stöd och rådgivning om de statliga programmen och de lokala insatserna genom kommunens lotsfunktion som nås via e-post: foretag@botkyrka.se.

Utesäsongen startar nu. Restauranger, caféer och företag kommer få möjlighet att komma igång med sin uteverksamhet. De tar bort avgiften för uteservering och utehandel under mars, april och maj och skjuter på fakturorna för tiden därefter.

Fakturor skjuts upp. Kommunen förlänger betalningstiden för fakturor om tillsyn inom miljö, hälsa och livsmedel och ställer ett betaldatum på 90 dagar. De ser också till att skjuta på tillsyn som inte är kritisk.

Återbetalningsplan. Kommunen ger alla företag som behöver en möjlighet att upprätta en återbetalningsplan för mark- och tillsynsavgifter.

Hyra på avbetalning. Företag som har kommunen eller de kommunala bolagen som hyresvärd kan ändra hyresinbetalningen från kvartalsvis till månadsvis. Det är också möjligt att få hyran på avbetalning upp till motsvarande 6 månader.

Visa merVisa mindre

För föreningar innebär det att:

Utökad service. Kommunen utökar sin service kring stöd och rådgivning till föreningar genom en samordnarfunktion som nås via e-post: forening@botkyrka.se.

Kostnadsfria lokaler. Det går att hyra kommunens idrottsanläggningar och möteslokaler konstadsfritt under mars och april.

Extra lokal- och anläggningsbidrag för föreningar och idéburna organisationer som hyr verksamhetslokaler annan än kommunen.

Aktivitetsstödet för föreningar kommer att baseras på beräkningar från motsvarande period föregående år.

Föreningar får dispens med att skicka in av årsmötet godkänd verksamhets- ekonomisk- och revisionsberättelse, eftersom många inte hunnit ha sina årsmöten innan coronavirusets utbrott.

Hyra på avbetalning. När kommunen är hyresvärd finns möjligheten för föreningar att ändra hyresinbetalningen från kvartalsvis till månadsvis. Det är också möjligt att få hyran på avbetalning upp till motsvarande 6 månader.

Visa merVisa mindre