Tappat tempo. Samtidigt som socialtjänsten omorganiserar står pojkarna i centrum och faller in i organiserad brottslighet. Foto: Claudio Britos

Botkyrka saknar insatsgrupper för unga kriminella

Förra veckan berättade BotkyrkaDirekt hur socialtjänsten i Botkyrka tappat fart i arbetet med unga kriminella. Nu kan vi avslöja att arbetet med sociala insatsgrupper inte varit aktivt på flera år.

  • Publicerad 14:48, 5 mar 2018

Förra veckan berättade BotkyrkaDirekt om en 15-årig pojke som hamnar i skuld till ett kriminellt nätverk, då polisen beslagtagit narkotika han lånat för att sälja. Ett vanligt scenario i den organiserade gatulangningen.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Samtidigt tar det socialtjänsten månader att utreda situationen.

Den snabbaste insatsen utöver placering är sociala insatsgrupper, SIG, där soc, polis och skola jobbar i samverkan med ungdomen. Socialtjänsten i Botkyrka använde metoden redan 2011. Men sen hände något – SIG försvann.

– Samarbetet hade under en period varit bristfälligt på grund av personalbrist, säger Marie Lundqvist, socialchef i Botkyrka.

Enligt socialnämnden har SIG inte varit en aktiv del i verksamheten på flera år. 2017 hade socialtjänsten en samordnare för SIG anställd på halvtid, för att lära av andra kommuners arbete.

– Under 2017 har vi arbetat med hur vi ska möta kriminella ungdomar bättre, säger Marie Lundqvist.

Han lämnade gänglivet bakom sig

Lyckades inte möta polisen

Arbetet resulterade i en ny typ av grupp tillsammans med polisen. Men socialtjänsten har inte lyckats möta polisen i det samarbetet på grund av personalbrist, konstaterade förvaltningen.

Mats Einarsson (V), ordförande i socialnämnden, beklagar att socialtjänsten tappade insatsgrupperna.

– Det var naturligtvis inte bra. Men nu har vi förstärkt för att kunna göra mer, säger Mats Einarsson.

Tre tjänster tillsattes till årskiftet som ska jobba med att kartlägga unga kriminella, utveckla samarbetet med polisen och återinföra SIG.

– Det är inte snålhet med anslagen som varit problemet. Snarare möjligheten att rekrytera personal. Bristen på socialsekreterare har varit den främsta utmaningen. Så ser det ut i hela landet, säger Mats Einarsson.

Har socialtjänsten satsat tillräckligt på unga kriminella?

– På ett sätt kan jag omöjligt svara ja på den frågan, så länge problemen finns kvar i samma omfattning. Här har samhället misslyckats.

– Utifrån den verklighet vi jobbar med tycker jag att socialtjänsten gör ett bra arbete. Men visst kan det vara så att vi vara tvungna att förstärka resurserna ytterligare, säger Mats Einarsson.

Mamman: "Det räcker inte att stirra sig blind på föräldrarna"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.