Andreas Ali Jonasson är en av många Botkyrkabor som protesterar mot nedskärningar mot modersmålsträningen i förskolan. Foto: Sara Ringström

Botkyrka slopar modersmål i förskolan – väcker protester

Botkyrka kommun sparar in på modersmålsträning i förskolan från och med årsskiftet. Beslutet gäller alla språk, även nationella minoritetsspråk. Ett svek och dessutom lagvidrigt, menar sverigefinnar i Botkyrka.

  • Publicerad 11:13, 14 dec 2017

Hur ska pedagoger som inte talar språket kunna lära ut det?

Modersmålsträningen i Botkyrkas förskolor ska upphöra från årsskiftet. Utbildningsnämnden uppskattar att 3,3 miljoner kronor kan sparas in – etn av många åtgärder då nämnden måste spara 48,5 miljoner 2018.

Facken larmar om tuffa sparkrav i Botkyrkas förskolor

Tidigare har modersmålspedagoger åkt ut till förskolorna i kommunen för att träffa barn med behov av modersmålsträning. Detta dras in.

– Pedagogerna kommer inte finnas tillgänga på det sättet längre. Istället ska vi jobba så att hela barngruppen kan vara inkluderade för att stärka modersmålet, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande.

"Inget lagkrav"

Enligt kommunen finns inget lagkrav för denna form av modersmålsträning i förskolan.

– Däremot har vi ett ansvar att alla barn få använda sitt modersmål i den dagliga verksamheten, säger Christina Carlsson, verksamhetschef för förskolorna i Botkyrka.

Hur detta ska gå till är fortfarande oklart. Något som väckt frågor från såväl fackförbund som den politiska oppositionen.

– Det känns framstressat och ogenomtänkt. Man ska inkludera modersmålet i den vanliga verksamheten framöver. Men hur ska pedagoger som inte talar språket kunna lära ut det, säger Robert Steffens (C).

Organiserar protester

Nu höjer också sverigefinnar i Botkyrka sina röster mot nedskärningarna. En namninsamling har startats och en demonstration planeras, med stöd av Sverigefinska ungdomsförbundet.

– Att lägga över ansvaret på den ordinarie personalen i förskolan är oansvarigt. De behärskar inte språken och är redan belastade som de är, säger Andreas Ali Jonasson, Tunabo och sverigefinne.

Hur förskolorna ska arbeta med flerspråkligheten blir klart först till våren, enligt Christina Carlsson.

– Pedagogerna ska få kompetensutveckling i flerspråkighet och interkulturalitet från och med januari, säger hon.

I Botkyrka bor många sverigefinnar. Kommunen har åtagit sig att vara ett förvaltningsområde för finska. Det innebär att finskan, som är ett av Sveriges fem erkända minoritetsspråk, ska vara extra skyddat i kommunen.

"Bryter visst mot lagen"

Enligt Andreas Ali Jonasson bryter därför nedskärningarna mot lagen om minoritetsspråk.

– Lagen säger att en kommun i ett förvaltningsområde ska erbjuda barn plats i en verksamhet där hela eller delar av verksamheten bedrivs på finska om föräldrarna begär det.

Uppsala kommun försökte genomföra samma förändring förra året, berättar han.

– De var tvungna att dra tillbaka beslutet och återinföra modersmålspedagogerna i finska. Det ska vi se till att Botkyrka också måste göra.

Tvångsassimilerades

Andreas Ali Jonasson fick själv lära sig finska i vuxen ålder.

– När jag föddes 1984 uppmanades min mamma på barnavårdscentralen att bara prata svenska med mig. Vi är en hel generation som blivit tvångsassimilerade i det svenska samhället som inte kan finska så bra.

Något som staten och kommunen nu har åtagit sig att försöka städa upp, poängterar han.

– Därför att det också viktigt att kommunen tar sitt ansvar så att förskolorna kan hjälpa till och stödja barnen i finskan.

Botkyrka – ett förvaltningsområde för finska

Botkyrka är ett finskt förvaltningsområde. Det betyder att finskan, som är ett av Sveriges fem erkända minoritetsspråk ska vara extra skyddat i kommunen.

För detta får Botkyrka 1,3 miljoner kronor i statsbidrag per år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.