BEGRÄNSAR. Botkyrka kommun kommer inte att erbjuda hemtjänst till sommargäster. Foto: Mostphotos

Botkyrka stoppar hemtjänst för sommargäster

Botkyrka är en av de 50-tal kommuner i landet som på grund av coronakrisen drar in möjligheten till omsorgstjänster för sommargäster. Det trots att det strider mot lagen.

  • Publicerad 14:31, 28 apr 2020

I vanliga fall har kommuner skyldighet enligt socialtjänstlagen att ta hand om de som tillfälligt vistas i kommunen, där det slås fast att personer skrivna i andra kommuner har rätt till socialtjänstinsatser även i sitt sommarhus.

Nu vill Botkyrka kommun, tillsammans med ett 50-tal andra svenska kommuner, undgå lagstiftningen. Anledningen uppges vara den fortsatta risken för smittspridningen av coronaviruset och att det kan leda till personalbrist inom vård och omsorgen, samt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– I ett mer normalt läge hjälper vi gärna till med omsorgsinsatser när exempelvis sommargäster tillfälligt vistas i Botkyrka. Men under de omständigheter som råder nu kan vi inte garantera att sådan hjälp kan ges. Vi behöver vara beredda på att situationen kan förvärras ytterligare och det är mot den bakgrunden vi har tagit det här beslutet, säger Tuva Lund (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Beslutet gäller sedan den 20 april, till och med den sista oktober i år.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, kräver att regeringen ändrar på lagstiftningen för att möjliggöra sådana här undantag. Men socialminister Lena Hallengren har tidigare sagt att det är en för komplicerad process att ändra socialtjänstlagen, i stället borde kommunerna kunna enas om en lösning genom dialog, anser hon.

Begränsa ditt resande

Kommunen och Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänheten att begränsa sitt resande för att begränsa smittspridningen i landet. Riskgrupper rekommenderas också starkt att avstå från resor och att begränsa sina sociala kontakter.