Ska bli bättre. Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, lovar bättring.

Botkyrka tappar i näringslivsranking

Dåliga attityder mot företagare och sämre service. I årets näringslivsrankning osar det av missnöje med kommunens företagsklimat bland företagarna. Men enligt statistiken ser det inte lika mörkt ut.

  • Publicerad 15:08, 2 okt 2018

I Svenskt Näringslivs årliga undersökning av kommunernas företagsklimat har Botkyrka tappat 25 placeringar. Nu lägger sig kommunen på plats 170 av 290 kommuner, jämfört med förra året då man låg på plats 145.

I enkäten som företagen har svarat på tycker många att kommunens service försämrats och att attityden mot företagande – hos alltifrån politiker, tjänstemän, allmänhet, till media och skola – är dålig.

– Politikernas attityder och kommunens service är två avgörande faktorer för företagsklimatet. Kommunen behöver föra en kontinuerlig dialog med det lokala näringslivet för att förbättra företagsklimatet, säger Olle Karstorp, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Näringslivstoppar satsar i Botkyrka – ska skapa 1000 jobb

Men i den andra delen av undersökningen, som bygger på statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån) och kreditupplysningsföretaget UC, ser det inte lika illa ut. Där får kommunen bättre betyg i alla kategorier, bland annat när det gäller företagande, andel i arbete och nyföretagsamhet.

Och Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, säger i ett uttalande på kommunens hemsida att man behöver ta krafttag för Botkyrkas företagare.

– Utveckling av arbetsplatser i Botkyrka står mig nära, att företag ska kunna växa och anställa Botkyrkabor, därför har vi skapat Tillväxt Botkyrka. Här näst vill jag utöka dialogen mellan kommunledning och företag i kommunen. Därför kommer jag att tillsätta ett näringslivsråd från 2019 och kommer under hösten höra av mig till flera företag och fråga om de vill vara med.

Bäst betyg i hela Sverige får Solna kommun, norr om Stockholm. Kommunen har suttit på förstaplatsen i elva år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om undersökningen

Det är organisationen Svenskt Näringsliv som rankar kommunernas företagsklimat. Rankningen bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen (under perioden januari-april) 2018 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och kreditupplysningsföretaget UC.

Läs hela rankningen HÄR.