1 500 procent. Mäklare Tony Jergos menar att prisökningen på bostadsrätter i kommunen tyder på att "fulstämpeln" över Botkyrka kommun håller på att tvättas bort. Foto: Claudio Britos/pressbild

Botkyrka toppar prisökning på bostadsrätter

Köpte du en bostadsrätt i Botkyrka någon gång på 90-talet? Då kan prislappen på din lägenhet fått en extra nolla. En kartläggning av Svensk Fastighetsförmedling visar att prisökningen på bostadsrätter i Botkyrka har ökat med 1 500 procent.

  • Publicerad 12:31, 25 feb 2019

Med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik har Svensk Fastighetsförmedling tittat på prisökningen av villor och bostadsrätter i Sverige under de senaste 20 åren. Den genomsnittlig ökningen för bostadsrätter i landet ligger på 475 procent.

I Botkyrka kommun har priset för en bostadsrätt ökat med 1 500 procent på 20 år, skriver Dagens Nyheter. En etta på 25 kvadratmeter i dag kostar i genomsnitt cirka 800 000 kronor. En lägenhet med samma mått skulle för 20 år sedan ha en prislapp på ungefär 50 000 kronor.

Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling säger till BotkyrkaDirekt att den historiska ökningen beror på att många flyttar från landsbygden in till Stockholm.

– Om vi tittar tillbaka de senaste 20 åren, då undrade säkert många vad Botkyrka är för plats. Stockholm innerstad har alltid haft ett högre bostadspris och varit populärt. Sedan när kommunikationerna har blivit bättre så har kranskommunerna gynnats av det och kommuner som Botkyrka fått en större procentuell uppgång, säger hon.

Tony Jergos på Fastighetsbyrån Hallunda har tio års erfarenhet som mäklare i Norra Botkyrka. Han menar att något har skett de senaste två åren i kommunen:

– Vi har sett på våra visningar att många numera kommer från andra kommuner. Det är platser från södra Sverige, och framförallt norra Stockholm. Det är vi inte vana vid. Så förutom prisökningen så ser vi att något mer positivt händer som vi inte annars är vana vid, men är väldigt kul, säger han.

Ett lyft för samhället

I Sverige är den genomsnittliga prisökningen 475 procent för bostadsrätter, de senaste 20 åren, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. I Stockholm är den genomsnittliga prisökningen under samma period 405 procent.

1998 var priset per kvadratmeter i Botkyrka 1 988 kronor. 2016 nåddes en kulmen på 32 993 kronor och i dag ligger priset på 31 284 kronor. De senaste 5 åren har priset ökat med 82 procent i Botkyrka kommun och de senaste 20 åren är den procentuella ökningen på 1 474 procent.

Mäklare Tony Jergos menar att det innebär ett lyft för hela samhället:

– Det har hänt extremt mycket de senaste 20 åren. Vi har fortfarande många som gör sin bostadskarriär inom Botkyrka, där de har sin familj, men också utanför kommunen. Den gamla fulstämpeln över norra Botkyrka håller sakta men säkert på att försvinna. 

Är det bara positivt med en sådan här prisökning i Botkyrka?

– Ja, det är klart att det är. Politiken har gjort mycket och vi har fortfarande en stämpel på oss som vi måste tvätta bort. Men det här visar att man får mycket för sina pengar i Botkyrka och att kommunen är på väg åt rätt håll, säger Tony Jergos.

Den största prisökningen under de senaste 20 åren gjorde Trelleborgs kommun, med en siffra på 1 774 procent. Botkyrka kommun har ökat mest i Stockholms län. Kommuner i Stockholm som Upplands-Bro, Tyresö, Haninge, Huddinge och Upplands Väsby har också en procentuell prisökning på över 1 000 procent för bostadsrätter.