Elit. Edvin Björk från Botkyrka är Sveriges hopp i papperflygs–VM i juni. Foto: Axel Ljudén

Botkyrkabo svensk mästare i pappersflyg

När Edvin Björk först snubblade över en deltävlingen i pappersflyg och kastade ett pappersflygplan hade han ingen aning om att han snart skulle bli nationell mästare – och få representera Sverige i VM-finalen i pappersflyg.

  • Publicerad 10:24, 15 maj 2019

– Jag har ju kastat pappersflygplan i mellanstadiet men det här är verkligen inget jag har tränat inför eller så. Jag satt och åt lunch i skolan med mina vänner och så var det något jippo utanför, så vi gick förbi för att se vad det handlade om.

“Jippot” visade sig vara en av deltävlingarna för student-VM i pappersflyg som hålls på universitet och högskolor i 64 länder runt om i världen.

24-åriga Edvin Björk från Botkyrka hade aldrig haft några tankar på att tävla i pappersflyg. Av en slump hamnade han på en deltävling för VM i pappersflyg som anordnades på Luleå tekniska universitet, där han studerar maskinteknik.

– Jag tänkte “Fasen, det kan vara kul”. Så jag provade att kasta och det gick bra kan man väl säga.

Tävlar i distans

Han lyckades landa ett kast på 34,9 meter och tog sig vidare till deltävlingen i Stockholm. Han tävlar i klassen "längsta distans" och kommer nu att representera Sverige i studentmästerskapet i pappersflyg i Österrike. Luleåstudenten Zamen Shafais kommer tillsammans med Björk att tävla för Sverige men i klassen "längsta flygtid".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att att han tidigare inte haft något intresse för pappersflyg har inte blivit ett hinder. Han har redan hittat en teknik som han tycker fungerar bra, och upptäckt andra som han inte alls tror på, som till exempel underarmskast.

– Jag är ju verkligen ingen expert men jag har märkt att det funkar bäst när jag viker mina plan väldigt kompakt, så att de nästan liknar en spjutspets. Sen kastar man så hårt som möjligt i 45 graders vinkel. Med överarmskast, annars går det ju inte.

Inför tävlingen väljer Edvin att lita på sin talang och tar det lugnt med träningen.

– Man vill ju inte skämma ut sig, så några plan har man ju kastat för att öva. Men jag har inte varit på något träningsläger kan man väl säga.

Trots att hans placering på den internationella topplistan har sjunkit är han inte oroad. Men han skulle vilja vinna, om inte för sig själv så för Sveriges skull.

– Jag är ju inte en favorit, jag gick från plats 10 till 58. Så jag är lite av en dark horse. Jag tycker mest att det är kul, men jag vill ju vinna för vår skull så klart.

Vem som blir världsmästare avgörs i VM-finalen som hålls på Salzburgs flygplats i Österrike mellan 16-19 maj.