Hundratals har samlats till sittstrejk. Foto: Sacharias Källdén

Botkyrkabon Ali, 17, sittstrejkar mot utvisningarna: "Hoppet finns att de ska lyssna"

Sedan förra helgen sittstrejkar unga ensamkommande för att Migrationsverket ska stoppa utvisningarna till Afghanistan. En av dem är Botkyrkabon Ali Zardadi, 17. – Hoppet finns att de ska lyssna på oss.

  • Publicerad 13:21, 10 aug 2017

Det blir värre och värre där, det är inte mänskligt att skicka ungdomar dit

Sittstrejken inleddes i söndags på Mynttorget utanför Riksdagen. Kravet: att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer dit för att prata med dem och att utvisningarna till Afghanistan stoppas.

– Vi var 50, 60 personer som samlades där. Vi skrev "Om du tycker att vi har rätt att leva, kom hit och sitt med oss" på skyltar. Sen tog vi bilder och la ut på Facebook och berättade att vi ville ha hjälp, berättar Ali Zardadi, som kom från Afghanistan till Sverige 2016 och själv väntar på besked om sin asylansökan.

LÄS OCKSÅ: Demonstranterna efter första natten på Södermalm: "Vi har fått mycket hjälp"

"Tre vänner skadades"

Många anslöt och kom med varma kläder och mat, berättar han. Men i tisdags kväll kom den nazistiska gruppen Nordisk Ungdom till manifestationen. De gick till attack med rökgranater och skrek "refugees go home".

– Jag var där då, de var 15, 20 personer. Tre vänner skadades. Det var samma personer som attackerade oss för några månader sen när vi demonstrerade. Men Sverige är en demokrati, vi har rätt att sitta här utan att bli attackerade. Alla, också politiker, är rädda för nazisterna.

LÄS OCKSÅ: Sittstrejkarna efter attacken: "Vi reagerade med kärlek"

Foto: Sacharias Källdén

Polisskyddet har stärkts

Sittstrejken har växt så mycket att den flyttats till Medborgarplatsen, fått stärkt polisskydd och har tillstånd till 23 augusti.

LÄS OCKSÅ: Sittstrejken flyttar – klart med nytt längre tillstånd

Ali Zardadi och vännen Arif Moaradi, 19, som fått ett utvisningsbeslut, har fortfarande hopp om att politiker och Migrationsverket ska lyssna.

– Vi vill ha stopp för alla utvisningar till länder där det är krig, och framför allt Afghanistan. Det blir värre och värre där, det är inte mänskligt att skicka ungdomar dit, säger Arif Moaradi.

– Jag har en varm känsla, hoppet finns att de ska lyssna och vi sitter här tills de gör det, säger Ali Zardadi.

Södra Sidan har tidigare berättat om Ali Zardadi, om liv här i Sverige, om Ensamkommandes förening som han startat med andra ensamkommande i Huddinge och Botkyrka och hans böcker Jag är en flykting och Ängeln och Sparven.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.