Berörd. Att göra boken har fått författaren Josefin Branzell Hertz att skratta, gråta och inspireras. Foto: Sara Ringström

Botkyrkabornas kamp får utrymme i Josefins bok

Grödinges sista mjölkbonde, en Tullingebo som ägnar livet åt att ta hand om övergivna djur och Abbe i Alby som hjälper gatubarn. Det är några av de människor som Josefin Branzell Hertz berättar om i sin bok Botkyrkabor. Nu är det dags för boksläpp.

  • Publicerad 15:57, 15 sep 2017

Nästan exakt ett år efter att journalisten Josefin Branzell Hertz började leta efter Botkyrkabor att porträttera i sin bok är den klar. Tillsammans med fotografen Carlos Zaya har hon hälsat på människor från alla delar av kommunen som berättat om sina liv på temat kamp.

– Alla öden har verkligen berört mig, på riktigt. Några exempel är bonden Robert, Grödinges siste mjölkbonde, som kämpar på med sina kor trots trött rygg och låg lönsamhet. Och vi har Abbe i Alby som lägger all sin tid och sina pengar på att hjälpa marockanska gatubarn i Stockholm. Abbe har själv levt som gatubarn i Spanien under många år. Och så Miranda i Tullinge, som vigt sitt liv åt att hjälpa djur som ingen vill ha, säger Josefin Branzell Hertz.

LÄS UR BOKEN: Botkyrkabon Kjelle: Handen har varit min största kamp

Flykt och kärlek

Andra berättelser handlar om flykt, kärlek vid första ögonkastet och att bygga ett tryggare samhälle. Att göra boken har fått författaren att skratta, gråta och inspireras.

– Jag hoppas att jag har blivit mer ödmjuk av att ta del av människors livsberättelser. Man får ju mer perspektiv på sig själv och sitt eget liv. Det finns också mycket mänskligt att känna igen sig i, som den styrka vi alla bär på men också sårbarheten. Vi är fantastiskt olika och fantastiskt lika på en och samma gång.

Och att lära känna sina grannar är viktigt, menar Josefin Branzell Hertz.

– Det är så vi bygger tolerans och i slutändan ett bättre samhälle. Vi måste inte älska varandra, men vi får aldrig sluta att vara nyfikna och ställa frågor. 

Träffa huvudpersoner

Lördag 23 september är det vernissage och boksläpp på Botkyrka konsthall. Där kan man bläddra i boken och i bästa fall träffa några av huvudpersonerna.

– Alla intervjupersoner är inbjudna, så förhoppningsvis blir det en härlig återträff! Åtminstone för mig, för intervjupersonerna har ju aldrig träffat varandra. 

Boksläpp

Vad? Vernissage och boksläpp för boken Botkyrkabor, ett projekt som fått stöd från Kreativa Fonden.

När? Lördagen 23 september klockan 12-15. Invigningen sker 13:00.

Var? Botkyrka konsthall i Tumba centrum.

Hur? Gratis. 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.