Prisad. "Jag känner mig glad och hedrad", säger Botkyrkabyggens vd Chris Österlund om sitt pris från Sweden Green Building Award. Foto: Botkyrkabyggen

Botkyrkabyggen satsar på trygga uteplatser

Runt 68 miljoner kronor kommer Botkyrkabyggen investera för att göra uteplatserna kring sina bostäder tryggare. – Det är satsningar som kommer göra skillnad, det är mycket pengar, säger Botkyrkabyggens vd.

  • Publicerad 15:36, 25 okt 2018

Tanken med satsningen är att gårdarna runt bostäderna ska bli tryggare att vistas på. Hälften av pengarna kommer från Boverket, hälften från Botkyrkabyggen själva. Än så länge är det klart att det blir investeringar i Alby, Norsborg, Fittja, Storvreten och Tuna.

– Vi kommer göra det tillsammans med våra hyresgäster och vad det investeringarna innebär kommer variera från ställe till ställe. Men det handlar mycket om fina platser att umgås på och om lekplatser, säger Chris Österlund. 

I onsdags fick hon ta emot ett pris från Sweden Green Building Award för sin hållbara stadsutveckling. Satsningen på utemiljöer var del av motiveringen till priset. 

I motiveringen lyftes också Botkyrkabyggens investering i förnybar energi och renoveringarna som inte leder till alltför höga hyreshöjningar. 

– Vi har bantat ner de traditionella stambyten till en nivå som är nödvändig för att fastigheten ska leva vidare men som också är på en nivå som hyresgästerna klara av. Vi väljer en lägre upprustningsnivå, säkrar huset för framtiden och gör möjligt för hyresgäster med liten plånbok att bo kvar, säger Chris Österlund. 

Dessutom lyftes Botkyrkabyggens jämställdhets- och arbetsmarknadsprojekt Qvinna i Botkyrka, där långtidsarbetslösa kvinnor sköter städningen i husen och samtidigt kommer ut i arbetslivet och får egen försörjning.