Guider. Vasamuseet guidades av elever från Grindtorpsskolan i onsdags. Här är Inga Jgernaia, som är förälder till en elev i klassen, och eleverna Elene Dudauri och Isabella Dutra Gil. Foto: Cecilia Nordstrand/Vasamuseet

Botkyrkaelever tog över Vasamuseet

Botkyrka tog över Vasamuseet i onsdags. Då guidande nämligen en klass från Grindtorpsskolan på museet.

  • Publicerad 15:01, 21 mar 2019

Guidningen var den avslutande delen i ett projekt som en introduktionsklass i årskurs sex till nio på Grindtorpsskolan har haft tillsammans med Vasamuseet.

Under projektets gång har klassen varit på besök på museet flera gånger och en pedagog från museet har också kommit ut till dem i skolan. Varje elev har fått välja ut ett föremål eller en aspekt av historien kring Vasa och forskat vidare på den.

Sedan skrev de ett guidemanus och i onsdags fick de visa vad de kunde för besökare på Vasamuseet.

– Det var fantastiskt. Eleverna hade laserpekare och guldbrickor och var riktiga guider. Efteråt fick de diplom och sen var det mingel. Det var så mycket kärlek i rummet, säger klassläraren Maria Gustafsson.

Blandad grupp

Det är en grupp med elever som alla varit i Sverige under ett år. De kommer från olika länder och är en mycket blandad grupp, men genom att jobba tillsammans har de utvecklats mycket, tycker Maria Gustafsson.

– Att studera Vasa är dels ett sätt att öva språket men även en väg in i samhället. De får tillgång till historien och får äga dessa institutioner. Nu känner de sig hemma på museet och hittar dit. Och alla har jobbat järnet med det här. Det har gett mersmak, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android